Labinsko gospodarstvo posljednjih pet godina bilježi rapidan rast u svim segmentima

Labinsko gospodarstvo posljednjih pet godina bilježi rapidan rast u svim segmentima

28.7.2023. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Gospodarska kretanja i službeni statistički podaci najegzaktniji su pokazatelj realnog stanja gospodarstva jedne sredine. Tako je i u Gradu Labinu koji je nedavno zaprimio popuno obrađene statističke podatke za 2022. godinu vezane za poduzetništvo u Labinu, a korišten je izvor FINA-e.

Radi se o 2022. godini, a rezultati su izrazito pozitivni te već nekoliko godina pokazuju kako je labinsko gospodarstvo u velikom uzletu i kako broj poduzetnika, njihove dobiti i novostvorenih vrijednosti svake godine značajno rastu.

Valja naglasiti kako se upravo broj poduzetnika u samo godinu dana povećao, s 553 na 596, a broj zaposlenih kod poduzetnika s područja našeg grada u odnosu na godinu ranije povećan je s 3072 na 3268 zaposlenih.

Valja spomenuti kako je novostvorena vrijednost u godinu dana povećana za čak 27 milijuna eura, odnosno s 52 milijuna na 79 milijuna eura, a ukupni prihodi su u godinu dana skočili s 259 na gotovo 319 milijuna eura što je povećanje za respektabilnih 23%.

Zanimljivo je i kako su ukupni prihodi od 2018. godine porasli za impresivnih 100 milijuna eura, odnosno s 218 milijuna zabilježenih te 2018. do 319 milijuna eura koliko je zabilježeno nakon cjelokupne i potpune obrade poslovne godine 2022. Radi se o povećanju od čak 46% što najbolje opisuje sliku kretanja gospodarstva.

Jednako tako zanimljivo je pogledati i podatke koji se tiču izvoza naših poduzetnika te je taj dio povećan za 29% u samo godinu dana, sa 114 milijuna eura na 148 milijuna. Unatrag par godina, 2018. taj je iznos bio na razini 88 milijuna eura te je svake godine zabilježen značajan rast.

„Unatoč svim izazovima koji su obilježili proteklih nekoliko godina kako cijelu zajednicu tako i poduzetnike, veseli vidjeti ove brojke koje su egzaktne i pokazuju realno stanje našeg gospodarstva. Ovaj petogodišnji ciklus rasta nije slučajan i rezultat je kvalitetnog rada i kvalitete naših poduzetnika te cijele zajednice. Uz mjere koje kao lokalna samouprava donosimo i koje provodimo te iznimnu aktivnost na području modernih tehnologija i zelenih politika kao temelja modernog gospodarstva, nastojat ćemo i dalje stajati kao jak oslonac i vjetar u leđa razvoju naše sredine za bolju budućnost novih generacija.“ – istaknuo je gradonačelnik Valter Glavičić.


Foto: Public Domain, Free

gospodarstvo poduzetništvo rast