Labinsko gljivarsko društvo Martinčica na umaškoj Smrčkijadi

Labinsko gljivarsko društvo Martinčica na umaškoj Smrčkijadi

8.4.2013. // iPress // Objavljeno u kategoriji Ostalo

Najsmrčcima proglašeni su oni koje je na ocjenjivanje donio Đino Tanković član gljivarskog društva ''Sunčanica'' iz Banjola. Najljepša gljivarska košarica je ona koju je nosio Marinko Rakita iz Rovinja član gljivarskog društva ''Agaricus'' dok je najljepši gljivarski štap imao Mladen Tatalović član gljivarskog društva ''Martinčica'' iz Labina. Najviše vrsti gljiva, 26, na 8. Smrčkijadi, koja se održavala proteklog vikenda u Umagu, ubrali su članovi gobarskog društva ''Gorje'' iz Gornjeg Gorja u Sloveniji.

Priznanje gljivaru koji je na umašku Smrčkijadu došao iz najudaljenijeg mjesta pripalo je bračnom paru Annete i Bjornu iz Lunda u Švedskoj, mjesta nedaleko Malmoa koji su već četvrtu godinu samo zbog gljivarske fešte došli u Umag.

Ovogodišnje osmo izdanje Smrčkijade međunarodnog dana gljiva sa smrčkom – morchella vrlo cijenjenom i kvalitetnom gljivom u glavnoj ulozi, u Umagu je okupilo 400-tinjak gljivara članova gljivarskih društva iz Karlovca, Oroslavlja, Banjola, Rovinja, Rijeke, Zagreba Slavonskog Broda, Labina te gljivara iz Beograda, BIH.

Na Smrčkijadi sudjeluju i članovi ''domaćeg'' gljivarskog društva Boletus koji u pet podružnica na području Bujštine okuplja 300-tinjak članova i koji je organizator gljivarske manifestacije koja je uhvatila ''korijen'' tradicije a koja se održava uz pokroviteljstvo TZG Umag i Grada Umaga.

Ne manje važan sadržaj ovogodišnje gljivarske manifestacije u Umagu bilo je konzumiranje sadržaja gljivarskog kotlića kojeg su ''kuhari'' gljivari Vlado, Miro i Valter pripremili za sve sudionike Smrčkijade. Četiristo litara gljivarskog kotlića pripremljeno je od 10 vrsti gljiva, goveđeg mesa, krumpira. Odličnom ugođaju doprinijeli su i članovi ''Bukalete'' koji su odličnim sviranjem rasplesali na umaškoj Novoj obali gljivare. U sklopu ovogodišnje Smrčkijade, već uobičajeno, održano je nekoliko predavanja o jestivosti i prepoznavanju gljiva, a mikolozi Marino Zunga iz Muggie u Italji i Miroslav Praskalo iz Poreča pripomagali su gljivarima na determinaciji gljiva

smrčkijada mladen tatalović gljivarsko društvo martinčica