Labinski vijećnici raspravljali o natječaju za stipendije - STUDIJ VIOLINE JE DEFICITARNO ZANIMANJE, A VIOLONČELA NIJE?

Labinski vijećnici raspravljali o natječaju za stipendije - STUDIJ VIOLINE JE DEFICITARNO ZANIMANJE, A VIOLONČELA NIJE?

13.11.2018. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Vijećnica Gradskog vijeća Grada Labina Neel Rocco (SDP) na posljednjoj je sjednici Gradskog vijeća pitala o raspisanom natječaju za stipendije te o bodovanju deficitarnih studija. "Tu nešto ne štima. Prije svega, popis takozvanih deficitarnih zanimanja je tako dugačak da skoro pa obuhvaća sve moguće studije i zanimanja, a upravo ono što nije uključeno popisu čini se pomalo i smiješnim. Na primjer, studij violine smatra se deficitarnim, ali ne i violončela. Zašto? Također, ako želiš dobiti stipendiju Grada Labina, moraš upisati udaraljke, a ne slučajno flautu ili pjevanje?! Gdje je tu logika, pita se Rocco.

 Obrazovanje diže standard

- Po meni treba izbrisati sve iz ovog popisa i potpuno zanemariti predmet studija. Ne samo što nitko ovdje ne može predvidjeti kako će izgledati tržište rada za pet, šest godina, nego ne možemo biti niti sigurni da će se stipendisti vratiti u Labin, ističe Rocco.

Po njezinim riječima, jedno je sigurno: svako istraživanje pokazuje da je obrazovanje u skoro bilo kojem obliku najbolji način podizanja životnog standarda. Ako Grad Labin stvarno želi pomoći mladima, onda bi se trebalo riješiti ovog popisa i znatno pojačati socijalnu komponentu u dodjeljivanju stipendija. Jer novac mora ići onima kojemu je najpotrebniji, zaključila je Rocco i pitala na koji način Grad to osigurava.

Labinski gradonačelnik Valter Glavičić odgovorio je da ovogodišnji natječaj za stipendije, uz osnovni, sadrži još tri relevantna dokumenta, a jedan od njih je odluka o bodovanju deficitarnih studija.

 Tri relevantna dokumenta

- Ta odluka formirana je na temelju prikupljanja aktualnih i relevantnih podataka o deficitarnim zanimanjima na području grada Labina i okolice, kroz statistike Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, anketu provedenu među obrtnicima, malim i srednjim poduzetnicima, kroz izravne upite poslane relevantnim gospodarskim subjektima u Labinu, te kroz konzultacije s odgojnim i obrazovnim ustanovama na području grada Labina, kaže Glavičić.

Drugi relevantan dokument je odluka o visini i broju stipendija, iz koje se jasno vidi da se za deficitarne studije formira zasebna lista, koja ne utječe na stipendiranje ostalih studija. Drugim riječima, prilikom samog bodovanja formiraju se četiri različite liste: prva godina deficitarnih studija i prva godina ostalih studija, više godine deficitarnih studija i više godine ostalih studija. Na temelju ovog dokumenta potpuno je jasno da studenti koji su se odlučili za deficitarne studije i prijavili na natječaj, ne ugrožavaju poziciju na listi onih koji su prijavljeni, a nisu upisali deficitarni studij upravo iz razloga jer se nalaze na odvojenim listama.

Treći relevantan dokument je Pravilnik o stipendiranju iz kojega se može iščitati da postoji čak sedam kriterija po kojima učenici i studenti iz socijalno ugroženih okruženja mogu ostvariti dodatne bodove, i to kumulativno čak 95 bodova, što je više nego dvostruko u odnosu na broj bodova koje potencijalni stipendist može ostvariti na temelju izbora deficitarnog studija, zaključio je Glavičić. (Branko BIOČIĆ)

politika sdp ids gradsko vijeće neel rocco deficitarno zanimanje