Labinski srednjoškolac Petar Dundara na Svečanoj dodjeli natječaja Student DIGI Award 2021 - Osvojeno 3. mjesto po izboru čitatelja Jutarnjeg lista

Labinski srednjoškolac Petar Dundara na Svečanoj dodjeli natječaja Student DIGI Award 2021 - Osvojeno 3. mjesto po izboru čitatelja Jutarnjeg lista

28.5.2021. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

U utorak, 25. svibnja održala se svečana dodjela drugog nacionalnog natječaja Student DIGI Award 2021 u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu. Labinski srednjoškolac Petar Dundara, maturant elektrotehničkog usmjerenja pozvan je na ceremoniju proglašenja najboljeg mladog hrvatskog digitalnog inovatora kao jedan od deset ovogodišnjih finalista. 

Petar je osmislio mobilnu aplikaciju Game of Resistance, edukativnu igru s otpornicima za Android uređaje. Aplikacija će sadržavati tri moda igre: asistirana, slobodna i brza, kalkulator otpora te tablicu i upute za računanje. Jedan dio aplikacije (mod brza igra i kalkulator otpora) je već završen, a drugi dijelovi su u razvoju. Cilj aplikacije je učenje vještine računanja otpora na što brži i efikasniji način bez oslanjanja na mjerni instrument te poticanje učenika i studenata na učenje kroz igru. Aplikacija je namijenjena elektrotehničarima i svima koji se bave robotikom, odnosno srednjoškolcima u tehničkim školama, studentima, nastavnicima i profesorima. Mentorica učeniku na ovom projektu je profesorica matematike i informatike Laura Kokot.

Na početku svečane dodjele nagrada sve prisutne pozdravio je Goran Ogurlić, glavni urednik Jutarnjeg lista, a Valter Flego, eurozastupnik i izvjestitelj europskoga programa "Digitalna Europa" obratio se svim prisutnima videopozdravom. Nakon videa s prezentacijom deset najboljih projekata i proglašenjem najboljih te dodjelom nagrada uslijedila je panel-rasprava: “Budućnost mladih digitalnih inovatora”. Pobjednici natječaja su čakovečki gimnazijalci Karlo Kolac i Dorian Mikulan koji su osmislili personalizirani chatbot za ponavljanje gradiva.


Bitno je naglasiti da je Petar Dundara osvojio 3. mjesto po izboru čitatelja Jutarnjeg lista, odnosno oko 2000 glasova, te se ovim putem zahvaljujemo svima koji su glasali za njega. Također, Petar Dundara je svojom mobilnom aplikacijom ušao ove godine i u finale "Ideje godine '21."


Nagradni natječaj Student DIGI Award 2021, drugu godinu za redom, organizirao je Jutarnji list u suradnji s europarlamentarcem Valterom Flegom, a mogli su se prijaviti svi studenti i učenici srednjih škola, kao i timovi studenata i učenika koji razvijaju svoja inovativna rješenja.


Velike čestitke Petru Dundari na brojnim ovogodišnjim uspjesima i želimo mu puno uspjeha na nadolazećoj državnoj maturi i upisu na Fakultet elektrotehnike i računarstva.
Više o aplikaciji: OVDJE!  (Tekst: Laura Kokot)


ssmb.hr

finale petar dundara inovator glasanje