Labinski Slovenci dobili svoj prostor

Labinski Slovenci dobili svoj prostor

21.5.2011. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Rudi Merljak, predstavnik ureda slovenske vlade za Slovence u pograničnim područjima i dijaspori, otvorio je sjedište Društva Slovenaca u Labinu. Prostor, površine 18 četvornih metara, društvu je iznajmio Grad, a time je ova udruga, osnovana u travnju 2006. godine, stekla kvalitetnije uvjete za rad. Prostorije se nalaze u zgradi poduzetničkog inkubatora u Podlabinu.

Merljak, koji je predsjednici društva Silvi Šutar Vujičić poklonio slovensku zastavu, istaknuo je značaj otvaranja novog okupljališta Slovenaca.

- Ovo je još jedan dokaz da očuvanje našeg jezika, kulture i identiteta u Istri i Hrvatskoj lijepo napreduje. Vjerujem da će se to odraziti i u popisu stanovništva te na sljedećim lokalnim izborima. Kao predstavnik vaše matične domovine, mogu reći da ćemo vas i ubuduće pomagati u skladu sa svojim mogućnostima, rekao je on.

- Ako smo dosad i bili neka vrsta beskućnika, to nikako ne znači da društvo, koje danas broji 82 člana, nije bilo aktivno. Dapače, djelovali smo u dva smjera, kulturnom i društvenom, istaknula je Silva Šutar Vujičić.

U nizu događaja organiziranih u pet godina postojanja društva posebno atraktivna bila je izložba razglednica Labina ispisanih slovenskim jezikom iz zbirke publicista Marijana Milevoja, koja svjedoči o vrlo aktivnoj ulozi Slovenaca u razvoju grada tijekom 20. stoljeća. U Kulturnom centru Lamparna priređena je izložba o suvremenoj slovenskoj kulturi, a organizirano je i nekoliko predavanja gostiju iz Slovenije, među kojima se istaknulo ono Katarine Pajnič o Slovencima u Hrvatskoj.

Za 2010. godinu, u suradnji sa SKD-om Istra iz Pule i Nakladom Mathias iz Labina tiskan je dvojezični kalendar s reprodukcijama slika Saše Šantela, slovenskog slikara koji je niz godina živio i radio u Istri. Od organiziranih izleta u Sloveniju osobito je popularan bio posjet Idriji, gradu koji s Labinom povezuje slična rudarska prošlost i niz povijesnih i kulturnih djelatnika.

U kulturnom dijelu programa tradicionalne slovenske napjeve i skladbe, ali i neke hrvatske, izveli su mješovita i ženska sekcija pulskog zbora Encian te muška klapa Snežnik iz istoimenog lovranskog slovenskog društva. U jednom su trenutku s njima zapjevali i ostali uzvanici, kojih je bilo stotinjak.

Biblioteka društva obogaćena je djelom Martina Bizjaka "Tri značajna Slovenca u Puli", darom Slovenskog kulturno-umjetničkog društva Istra iz Pule. Predsjednica tog društva Klaudija Velimirović pohvalila je dosadašnju suradnju s Labinjanima.

Među uzvanicima su bili i predstavnici društava Slovenaca iz Pule, Rijeke, Lovrana, Poreča i Buzeta, a čestitke u ime Nacionalne zajednice Bošnjaka iz Labina prenio je Šerif Erdić. (Robi SELAN)

slovenci manjina rudi merljak