Labinski poduzetnici grade dječji vrtić

Labinski poduzetnici grade dječji vrtić

3.1.2011. // Glas Istre u pregovorima // Objavljeno u kategoriji Društvo

Skupina labinskih poduzetnika, koji za sada iz poslovnih razloga žele ostati anonimni, namjerava do jeseni izgraditi dječji vrtić u Vrećarima. Zemljište površine 4 tisuće četvornih metara dala im je na korištenje Porečka i pulska biskupija, vlasnik parcele koja se sastoji od oko 10 tisuća četvornih metara s poljoprivrednom i isto toliko s građevinskom namjenom. Radi se o zavjetnom daru jednog stanovnika Vrećara, koji je preminuo prije osamdesetak godina.

Vrtić će nositi ime zaštitnika djece Sv. Dominika Savija, a moći će primiti tri skupine od po 20 djece s kojima će raditi najmanje tri odgajateljice. Zgrada će imati površinu od 400 četvornih metara, s mogućnošću dodavanja novih modula za nove skupine djece. Bit će to tzv. niskoenergetski objekt sa solarnim grijanjem. Investicija je procijenjena na oko 4 milijuna kuna.

Vlasnik vrtića bit će sama ustanova, koju će uskoro osnovati spomenuti, nazovimo ga tako, «cluster» labinskih poduzetnika u kojemu se nalaze arhitekti, građevinari i trgovci. Projekt će se financirati kreditom banke, kojeg će otplaćivati novoosnovana ustanova. Riječ je, dakle, o samozapošljavanju poduzetnika, obliku poslovanja koji je kod nas prilično rijedak i koji se u uvjetima sveprisutne krize čini kao pravo osvježenje. Projekt je trenutačno u fazi ishodovanja projektne dokumentacije. Rješenje o uvjetima građenja očekuje se početkom veljače, a još istog mjeseca trebale bi početi pripremne radnje.

Sv. Nedjelja bilježi velik mehanički priljev mladih obitelji, ali i prirodni prirast. Godišnje se rodi 30-ak djece ili jedna vrtićka grupa. Budući da su kapaciteti labinskog dječjeg vrtića prenapregnuti, pa se djeca iz Sv. Nedelje često ne uspiju upisati, roditelji su osnovali odbor koji je od Općine zatražio da riješi problem predškolskog odgoja. Poduzetnik koji se javio s idejom izgradnje vrtića u Nedešćini odustao je, pa se predlagalo preuređenje prostora nikad dovršenog diskokluba u općinskoj zgradi ili zadružne zgrade oko čijeg vlasništva se Općina spori s Labinkomercom u stečaju. Njihova potreba prepoznata je kao poslovni interes i to bi trebalo biti rješenje problema.

Crkva i labinski poduzetnici dijele ideju da bi novi vrtić trebao biti tek početak njihove suradnje, odnosno da bi navedeno zemljište trebalo u potpunosti iskoristiti, pa se tako razmišlja o izgradnji kampa za mlade, centra za druženje svih generacija te novih stambenih objekata. Gospodarstvenici također smatraju da je ovakav oblik suradnje primjenjiv s drugim partnerima u drugim općinama, a kao one koje pružaju takve mogućnosti ističu Marčanu i Barban. (R. SELAN)

dječji vrtić nedešćina poduzetnici