Labinski muzej otkupio prvo izdanje "Katalog svjedoka istine" Matije Vlačića Ilirika

Labinski muzej otkupio prvo izdanje "Katalog svjedoka istine" Matije Vlačića Ilirika

12.3.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Kultura

Prema riječima voditelja muzeja Tullija Vorana, Vlačić je pisanje započeo 1552. godine, a na 1.095 stranica predstavlja 443 svjedoka istine, među kojima su pisci, političari, ekumenisti, ali i nekoliko careva koji su se, svaki na svoj način, suprotstavili papi i crkvenoj doktrini.

 

Prvo izdanje »Kataloga svjedoka istine« Matije Vlačića Ilirika, teologa i bliskog suradnika Martina Luthera, tiskano na latinskom jeziku u Baselu 1556., Narodni muzej u Labinu otkupio je za 25 tisuća kuna u jednom zagrebačkom antikvarijatu. Uz »Magdeburške centurije«, riječ je o najvažnijem i najčitanijem Vlačićevu djelu.


Prema riječima voditelja muzeja Tullija Vorana, Vlačić je pisanje započeo 1552. godine, a na 1.095 stranica predstavlja 443 svjedoka istine, među kojima su pisci, političari, ekumenisti, ali i nekoliko careva koji su se, svaki na svoj način, suprotstavili papi i crkvenoj doktrini. Svi oni sukobljavali su se s Crkvom, a sam Vlačić navodi da su tek prva tri stoljeća djelovanja Katoličke crkve u skladu s Lutherovom doktrinom. Svjedoci koje navodi Vlačić, sv. Petar, neki mučenici, sv. Toma, sv. Katarina, pjesnici Dante Alighieri i Francesco Petrarca, reformatori Jan Hus i Girolamo Savonarola, ali i pape Ivan XXI. i Inocent IV., pišu protiv primata pape, latinskoga pisma, celibata te osuđuju korupciju svećenika.


Ovaj povijesni, ali i apologetski spis, objavljen s ciljem širenja protestantizma, bit će pohranjen u trezoru muzeja, gdje se već nalaze dva originalna Vlačićeva djela. Njima će se pridružiti i donacija teologa, dr. Olivera K. Olsona sa sveučilišta Marguette u Minneapolisu, koji je muzeju darovao zbirku Vlačićevih pisama iz 1570. Dr. Olson posjetio je Labin prije dvije godine, kada je sudjelovao u radu znanstvenog skupa posvećenog životu i radu zasigurno najslavnije povijesne ličnosti iz Labina, a prema Voranovim riječima uskoro se očekuje i izlazak zbornika s tog skupa.

Sandra Zloić

Muzej Labin Tulio Vorano Matija Vlačić Ilirik Pisma Katalog svjedoka istine