Labinski monstrum ponovno na sudu

Labinski monstrum ponovno na sudu

31.10.2011. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Crna kronika

Dragan Jung, 29-godišnjak iz Labina čija su sadašnjost i daleka budućnost boravak u zatvorskoj ćeliji, u srijedu će ponovno sjesti na optuženičku klupu pulskog Županijskog suda. Pred sucem Zdravkom Garićem Jungu će se iznova suditi za monstruozno ubojstvo Labinjanke Marije Knapić otprije deset godina, za koje je Jung najprije nepravomoćno bio osuđen na 15 godina, a krajem prosinca 2006. Vrhovni sud mu je kaznu smanjio na 13 godina.

Sudski se proces ponavlja zbog odluke Ustavnog suda, koji je prvotni proces protiv Junga vratio na ponovno suđenje zato što je sutkinja Marija Budimir, koja je prije šest godina vodila taj prvostupanjski postupak na Županijskom sudu u Puli, bila u srodstvu sa zamjenikom županijskog državnog odvjetnika Vladom Sirotićem, koji je 2005. rukovodio očevidom na mjestu zločina, a i zastupao je tužiteljstvo u dijelu istrage, između ostalog, kada je Jung iznosio obranu. Sporno je, naime, to što su sutkinja i tužitelj tada bili supružnici.

Dragan od none Milke


Zločin, jedan od najeksponiranijih crnokronikaških slučajeva desetljeća u Istri, zbio se svibnju 2001. godine. Ubijenu Mariju Knapić pronašao je unuk, a članovi njene obitelji dugo su vrijeme bili u fokusu istražitelja jer tragova, pa ni motiva koji bi upućivali na počinitelja izvan eventualno obiteljskih krugova - nije bilo.

Uglavnom, ubojstvo Marije Knapić četiri je godine za istražitelje bio otvoren slučaj, a ubojica nepoznat i slobodan, sve dok javnost 12. veljače 2005. godine nije zgrozio zločin među grupom prijatelja, labinskim studentima u Zagrebu. Ubojstvo 22-godišnjeg Ante Vukelića počinili su Massimo Kršulja i Dragan Jung, koji je iznenada tijekom istrage priznao, a kasnije poricao, i ubojstvo vremešne sugrađanke četiri godine ranije.

Jung je, naime, odmah nakon uhićenja zbog ubojstva prijatelja Ante Vukelića istražitelje šokirao priznanjem ubojstva Marije Knapić. Tada im je ispričao kako se 20. svibnja 2001. godine (kada je imao nepunih 19 godina - op.a.) u večernjim satima udaljio iz Učeničkog doma u Puli, gdje je boravio budući da je tu pohađao Školu primijenjenih umjetnosti i dizajna, te se zaputio svojoj baki u Labin. Kako baka nije bila kod kuće, otišao je do njezine prijateljice i susjede Marije Knapić, koja je stanovala u Ulici Matije Vlačića.

Nakon što ga je 77-godišnjakinja, kojoj se Jung predstavio kao "Dragan od none Milke", pustila u stan da telefonira, on ju je 30-ak puta ubo lovačkim nožem koji je imao u ruksaku. Zločin je "zamaskirao" pokušajem pljačke, koju je fingirao krađom telefona, nekoliko komada nakita i manjeg iznosa novca.

Ubojstvo se odigralo 21. svibnja oko pola sata iza ponoći, a Jung se do jutra skrivao u drvenoj kućici u neposrednoj blizini mjesta zločina te se u 5.40 sati iz Labina autobusom zaputio natrag u Pulu. Tijekom istrage stravičnog ubojstva ispitano je 250 osoba, a 50-ak ih je testirano i poligrafskim ispitivanjem. No - zanimljivo - Jung nije bio među njima!

Jung: Kod mene definitivno nešto ne štima


Nakon priznanja ubojstva Knapić, koje je zagrebačkoj policiji dao u ožujku 2005., kada je rekao da ne zna zbog čega je počinio taj zločin, ali da je najvjerojatnije bio "nervozan zbog odnosa s jednom djevojkom", Jung je kasnije negirao stravičan zločin.

No, bez obzira na kasniju šutnju i poricanje krivice, Jungovo priznanje dano u Zagrebu za sud je bilo valjani dokaz budući da je sve to izrekao u prisutnosti odvjetnika. Prema tom Jungovom iskazu, ubojstvo Marije Knapić priznao je jer je nakon suučesništva u ubojstvu prijatelja Ante Vukelića sam zaključio "da definitivno kod njega nešto ne štima".

Prvotnu presudu pulskog Županijskog suda kojom je Jung bio osuđen na maksimalnih 15 godina zatvora Vrhovni je sud smanjio za dvije godine uz obrazloženje da prvostupanjski sud nije u dovoljnoj mjeri uzeo u obzir olakotne okolnosti koje je sam konstatirao u obrazloženju. Radilo se o tome da je Jung u vrijeme kada je počinio taj zločin bio mlađi punoljetnik, s nepunih 19 godina i do tada neosuđivan, no unatoč tome prvostupanjski sud izrekao mu je maksimalnu kaznu od 15 godina zatvora.

U slučaju Marije Knapić optužnica je Junga najprije teretila za teško ubojstvo, no kasnije je zločin pravno prekvalificiran u tzv. obično ubojstvo, za koje će mu se suditi i sada. (Piše Marina VUKŠIĆ)

 

dragan jung ubojstvo marija knapic ante vukelic ponavljanje postupka masimo kršulja