Labinski markat kao mjesto uživanja u gastro doživljajima - subotnji događaj sa Stevom Karapandžom oduševio posjetitelje

Labinski markat kao mjesto uživanja u gastro doživljajima - subotnji događaj sa Stevom Karapandžom oduševio posjetitelje

28.3.2023. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Društvo

Ove subote, 25. ožujka, labinski je markat pripremio pravu poslasticu za sve ljubitelje fine hrane. Naime, legendarni kuhar Stevo Karapandža je uz podršku kuhara labinskog Velog Kafea na pokaznoj radionici publici predstavio kako skuhati fina i ukusna jela od lokalnih namirnica koje je moguće kupiti i na labinskom markatu. Kuhao se tako rižot, ali i pljukanci, a posjetitelji su s nestrpljenjem čekali trenutak kada će započeti degustacija.

Najuporniji su već na labinskom markatu bili od 8:30, a sve kako bi uživo vidjeli poznatog kuhara s kojim su odrastali na malim ekranima. Stevo se tako fotografirao s fanovima, a pao je i pokoji autogram, cijelog vremena ne skidajući osmijeh s lica.

Svaka promjena kreće od nas samih

S obzirom na to da se subotnji događaj nastavljao na ranije započetu inicijativu Za Labin bez plastike, cilj je bio prenijeti poruke i savjete kako živjeti održivije i sa što manje utjecaja na prirodu i okoliš. Posjetitelje se tako pozivalo da po subotnju špežu dođu s održivijom alternativom plastičnoj vrećici, bilo to s tekstilnom vrećicom, košarom od pruća, ili bilo kojom kreativnijom i po okoliš povoljnijom varijantom. Zauzvrat, čekala ih je ukusna, domaća, besplatna, tek skuhana marenda.

S obzirom na velik interes građana, našim kuharima trebala je i mala pomoć, barem pri serviranju. Građanima su tako jela dijelili i Donald Blašković, direktor komunalnog poduzeća 1. Maj Labin, kao i sam gradonačelnik Valter Glavičić.

Rješavanje uzroka, ne posljedice

Prenoseći ciljeve projekta, razmišljalo se i o načinu serviranja obroka. Tako je u suradnji s Valamarom, jelo bilo posluženo na, za potrebe ovog događaja, posuđenim tanjurima, kako bi se maksimalno smanjio otisak koje često jedan javni događaj ima na okoliš.

Valamar je posudio i stolove, kako bi sve izgledalo još svečanije, a stolovi su prigodno bili ukrašeni buketićima narcisa povodom službenog Dana ovog plemenitog cvijeta.

Da bi se lakše dočekala degustacija, za sve zainteresirane bio je pripremljen EKO kviz na kojem se moglo provjeriti znanje, ali i osvojiti prikladne poklone s labinskog markata, kao što su voće i povrće, ali i domaći sir i kobasice.

Kakav bi to događaja bio bez zabavnog programa? Za vođenje događaja pobrinuo se Dražen Turina-Šajeta, ujedno i ambasador inicijative Za Labin bez plastike kojeg su Labinjani imali prilike sretati i na prijašnjim događajima u sklopu inicijative.

Svi su se složili, bilo je divno vidjeti labinski markat u ovakvom sjaju, i s toliko razdraganih lica. Jedina zamjerka koja se mogla čuti je - ovakvih bi događaja trebalo biti i češće!

Događaj je inače organizirala udruga PET Plus u suradnji s Gradom Labinom i komunalnim poduzećem 1. Maj Labin.

Ovaj je projekt sufinanciran sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

stevo karapandža markat kuhanje gastronomija