Prvi maj M - Prvi maj

Labinski HDZ čestitao Labinjankama i Labinjanima praznik rada

Labinski HDZ čestitao Labinjankama i Labinjanima praznik rada

1.5.2021. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Politika

"Sretan Međunarodni praznik rada svim Labinjankama i Labinjanima!

Dana 1. svibnja 1886. u Chicagu je prosvjedovalo oko 40.000 radnika ističući zahtjeve simbolizirane u tri poznate osmice: 8 sati rada, 8 sati odmora i 8 sati kulturnog obrazovanja.

Policija je intervenirala oružjem i ubila šest, a ranila oko 50 radnika. U spomen na taj događaj, na I kongresu Druge internacionale 1889. odlučeno je da će se 1. svibnja svake godine održavati radnički prosvjedi. Već od sljedeće 1890. taj datum postaje međunarodnim danom opće solidarnosti radništva, od kad se praznik rada počeo slaviti i u Hrvatskoj.

Kad su radništvo i njihova prava u pitanju mi na Labinštini smo posebno emotivno vezani za naše kovare i nadaleko poznatu Labinsku republiku. O kovarima i očuvanju uspomena na njih kroz projekt „Podzemni grad“, govorio je gospodin Ante Augostinović, peti na našoj listi za gradsko vijeće, inače i sam kovar. On je pohvalio dosadašnje i buduće aktivnosti u pogledu očuvanja uspomena na rudarenje na Labinštini.

U svakom slučaju, vijećnici HDZ-a Grada Labina će se, ponajprije svojim utjecajem kroz resorna ministarstva, maksimalno založiti za projekt „Labin podzemni grad“, kako bi se on što prije realizirao, uz uvjet dugoročne održivosti u pogledu samofinanciranja."

HDZ Labin

izbori2021 lokalni izbori grad labin gradsko vijeće gradonačelnik nenad boršić ante augustinović 1. maj međunarodni praznik rada hdz