Labinski gradski vijećnici stavili glave skupa

Labinski gradski vijećnici stavili glave skupa

21.2.2014. // Radio Labin // Objavljeno u kategoriji Politika

Nakon trosatne rasprave, jedne pauze za usaglašavanje stavova, labinski gradski vijećnici, kako oni oporbeni tako i vladajući, sinoć su na tematskoj sjednici Gradskog vijeća o problematicim odvodnje otpadnih voda Grada Labina sa ciljem zaštite izvorišta pitke vode, pokazali da, kako je to zaključujući sjednicu rekao predsjednik Vijeća Valter Poropat, „glave ipak mogu staviti skupa“. Jednoglasno su oni prihvatili zaključak da: (ton – Valter Poropat). A počelo je obrazloženjem, u ime svih oporbenih vijećnika na čiji zahtjev je i održana ova sjednica, kojeg je predstavio nezavisni vijećnik Silvano Vlačić: (ton – Silvano Vlačić). Stoga su oni, nezavisni vijećnici, na sjednici predstavili idejni projekt tehnološkog rješenja, čijom bi se implementacijom smanjila onečišćenost izvora Fonte Gaja i Kokoti, odnosno kako bi građani Labinštine pili čistiju vodu. Idjeni projekt zaštite pitke vode Fonte Gaja – Kokoti te izvorišta Donišnice s projektom odvodnje i kanalizacije Labina, Raše i oklonih naselja predstavio je njegov koautor nezavisni vijećnik Mladen Bastijanić. Osnovni ciljevi ovog idejnog projekta su rekao je Bastijanić: (ton – Mladen Bastijanić). On je naglasio i kako je osnovni problem održavanje kvalitete vode na izvorištima. Predstavio je on današnju situaciju, a krajnji cilj ovog projekta je prihvat svih feklanih voda, pa i onih postojećih koje gravitiraju prema Krapanskom potoku, jer se projektom želi postići: (ton – Mladen Bastijanić 1).

 

Projekt pročišćavanja otpadnih voda na prirodan način – trstikom je u stvari prirodan način pročišćavanja gdje se priroda brine o pročišćavanju, rekao je Bastijanić govoreći o projektu kojeg oni predlažu. Ustvrdio je i kako Raško polje za ovak biljni uređaj ispunjava sve uvjete, a niski su i troškovi njegove izgradnje, kao i rada. Prema njihovom idejnom projektu uređaj bi se nalazio na 2,2 kilometara udaljenosti od naselja Raša, pročišćenu vodu moglo bi se akumulirati tj. , zadržavati za zalijevanje ili za uzgoj vodenih kultura i riba, biljni materijal upotrebljiv je za kompostiranje i hortikulturne svrhe, a okruženje je čisto i nema neugodnih mirisa. Projekt tehnologije biljnog pročišćavanja otpadnih voda, koji se koristi u Europi i svijetu, ali i u Hrvatskoj, pa tako i u Žminju je, zaključio je Mladen Bastijanić: (ton – Mladen Bastijanić 2). U raspravi su zatim sudjelovali gotovo svi vijećnici, i svi su redom isticali kako je rješavanje problema otpadnih voda i zaštita pitke vode od izuzetne važnosti. Vijećnici vladajuće koalicije pohvalili su  napor oporbenih vijećnika u izradi idejnog projekta, iako su im zamjerili što su materijal, odnosno idejni projekt dobili na samoj sjednici. Vijećnicima su se obratili i Marina Medanić iz Hrvatskih voda, Darko Bratulić, direktor Istarskog vodozaštitnog sustava i Dino Škopac, direktor Vodovoda.

 

Nakon usvajanja zaključka labinski gradonačelnik Tulio Demetlika najprije se zahvalio Mladenu Bastijaniću na trudu koji je uložio u izradu idejnog projekta, a kazao je i kako je ovaj projekt zajednički izazov i zajednički projekt kojeg treba ubrzati. Slikovito je primjetio: (ton – Tulio Demetlika). Upoznao je on vijećnike i s osnivanjem i imenovanjem projektnog tima za pripremu projekta Labin, koji će se u suradnji s Hrvatskim vodama kandidirati za sufinanciranje iz EU fondova, a koji će prvi sastanak imati 26. veljače. Labin, odnosno Labinština kandidirat će projekte zbrinjavanja voda  teške 3.500.000 kuna, rekao je Demetlika. A preuzimam obavezu, zaključio je labinski gradonačelnik: (ton – Tulio Demetlika 1). Vijećnici će inače o realizaciji usvojenog zaključka biti upoznati na redovnoj sjednici Gradskog vijeća.

 

Foto: ilustracija

 

 

odvodnja tematska sjednica mladen bastijanić demetlika politika silvano vlačić valter poropat ivs darko bratulić oporba ids sdp