Labinski akademski kipar Mate Čvrljak izradio skulpturu autora istarske himne

Labinski akademski kipar Mate Čvrljak izradio skulpturu autora istarske himne

9.10.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Kultura

»Dr. Ivan Zuccon je kao pravnik u Puli zastupao pripadnike nižih slojeva, a nerijetko im je i novčano pomagao. Autor je istarske himne, koju svi volimo i pjevamo, a njegova je borba za boljitak i suverenost Hrvatske jedan od razloga zašto smo se i ovdje okupili«, kazao je saborski zastupnik Nevio Šetić na prekjučerašnjoj proslavi 140. godišnjice rođenja i 80. godišnjice smrti tog uglednog Medulinca.

Vrhunac proslave održane u Medulinu bilo je otkrivanje skulpture, rada akademskog kipara Mate Čvrljka, postavljene pored kuće dr. Zuccona.
Tome je prethodio skup »Život i djelo dr. Ivana Zuccona« na kojem su, osim Šetića, koji je u potankosti ispričao sve ključne elemente života i rada dr. Zuccona, govorili i dogradonačelnica Zagreba Ljiljana Kuhta Jeličić, načelnik Općine Medulin Emil Jukopila i član Županijskog poglavarstva Robert Matijašić.

Prije skupa na trgu su plesali mladi članovi folklora DKUS-a Mendula, zbor »Matko Brajša Rašan« je izveo hrvatsku i istarsku himnu, a zbor Zaro je pjevao pred skulpturom dr. Zuccona.
U sklopu svečanosti otvorena je i izložba pod nazivom »Crtice iz medulinske povijesti« u medulinskoj Loži. Na toj su izložbi prisutni mogli pogledati ključne trenutke, dokumente i fotografije ličnosti iz medulinske povijesti.
Svečanost je organizirana u suradnji Istarske županije, Grada Zagreba, Općine Medulin i DKUS-a Mendula.

Napisao i snimio B. VINCEK

 

Foto:  Skulptura dr. Ivana Zuccona rad je akademskog kipara Mate Čvrljka

Mate Čvrljak umjetnik slikar skulpture Nevio Šetić Ivan Zuccon istarska himna