LABINSKE ISKRICE: Političari odgovorni tek kada postaju - bivši?

LABINSKE ISKRICE: Političari odgovorni tek kada postaju - bivši?

27.10.2008. // Barkun // Objavljeno u kategoriji Politika

Branko Ružić nije od jučer u istarskoj politici,već je jedan od prvoboraca IDS-a, što će ga dovesti i u Sabor i do odlične saborske mirovine. Za to je vrijeme postao osoba bez koje se nije moglo o ničemu odlučivati u njegovom Pićnu, sa snažnim utjecajem i izvan granica malog, nekada biskupskog gradića, osobito u labinskom sportu.

Isto tako bio je jedan od "prvoboraca" u privatizaciji labinskog gospodarstva, zagrizao je snažno i u opipljive nekretnine nekadašnjih Istarskih ugljenokopa, koju je "dilala" IDS-ova vladajuća družina u Labinu. Kasnije se ustanovilo da je platio tek prvu ratu, ali bez ikakvih štetnih posljedica za sebe. Pisao sam i o tome i još o drugim njegovim "nestašlucima", od načina upravljanja Općinom Pićan, pa sve do smještaja namještenika "Rockwoola" u poslovni prostor nekadašnjeg rudnika u Potpićnu, na kojeg pravo polaže Općina Kršan. Navodilo se i zapošljavanje člana njegove obitelji u toj danskoj tvornici, uz čiji se dolazak na ove prostore najčešće spominjalo ime pićanskog načelnika Branka Ružića i još koješta.

Što se nakon toga zbivalo? Njemu zbog toga nije pala ni dlaka s glave, a podastiranje tih činjenica ne samo da su se smatrala i tumačila kao napad na njega osobno, veći i napad na stranku čiji je on bio važan član, koji je bio u vrlo dobrim odnosima sa županom Jakovčićem, koji se prema njemu Pićancu ponašao više nego zaštitnički i pokroviteljski. I vjerojatno bi ta idila bila još potrajala, da se u međuvremenu nije dogodio "Rockwool", koji je postao prevruć kesten u rukama istarskog župana, da se u isto vrijeme nije pićanski načelnik ozbiljno teško razbolio, ili što je isto tako važno, sukobio sa sadašnjim načelnikom Pićna Ivanom Đanijem Frankovićem, navodno oko osobnih, privatnih interesa.  Inače, godinama njegovim vrlo bliskim suradnikom.

I od tada Ružiću kola kreću nizbrdo, sve dok nije postao bivši načelnik, bivši član IDS-a, bivši prijatelj župana. Jednom rječju - otpisan i odbačen od svojih dojučerašnjih drugova. Koji su ubrzo počeli na površinu izbacivati njegovo, ali istodobno i svoje prljavo rublje. Sve do kaznene prijave zbog zloupotrebe radnog mjesta, s velikom vjerojatnošću da ga zakon sada i zakači, s obzirom na  raspoloženje koje vlada u Općinskom državnom odvjetništvu u Pazinu.

Možda se Ružiću ovo posljednje ne bi ni dogodilo da nije, nakon što je smijenjen, i dalje imao velike ambicije za povratak na staro mjesto, postavši očito ovisan o politici i načelničkoj ulozi, koja omogućava toliko privilegija, materijalnih i drugih pogodnosti, počasti i društvenog statusa. Ali samo dok je dio partijske obitelji, u kojoj svatko ima jasno određeno mjesto i ulogu. Očito je precijenio svoje, a podcijenio mogućnosti svojih dojučerašnjih partnera.

Kaznena prijava od njih se mora promatrati samo iz tog kuta, odnosno kao dio međusobnog obračuna uoči skorih lokalnih izbora, kada se ponovno dijele karte za iduće četiri godine. Pritom je nemoguće izbjeći više pitanja, na koje odgovor u ovako raštimanoj Hrvatskoj i nije teško pogoditi.

Kako to da je po nalazima Državne revizije uvijek sve bilo OK u načinu vođenja financijskih knjiga te općine, da ta služba dosad, kao ni u mnogim drugim slučajevima, nije otkrila ništa protuzakonito i kažnjivo? I ukoliko je, zbog čega se nisu na vrijeme davale kaznene i druge prijave? Mora li se zaista dogoditi ovakav međusobni lom, pa da bivši najuži suradnici jedan drugoga optužuju za kaznena djela, kako bi ih dodatno ocrnilo i diskreditiralo?

Hoće li, iznevjeri li svoga šefa, ili im njihovi "biseri" postanu prevelik i opasan teret, isto doživjeti i neki drugi (grado)načelnici, koji danas u hijerarhiji IDS-a kotiraju vrlo visoko, a već sutra bi mogli biti - otpisani uz kaznenu etiketu adresiranu od strane poslušnih i podobnih?

 

Branko Ružić IDS blogada Općina Pićan Ivan Franković kriminal kaznena prijava Željko Paliska Anton Bažon malverzacije Rockwool