Labinska umjetnica Nataša Stanić u projektu kazališta ITD

Labinska umjetnica Nataša Stanić u projektu kazališta ITD

4.4.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Kultura

Ispitivanje granica eksperimentiranja u kazalištu potaknuo je Natašu Stanić, performerku i organizatoricu labinskog Festivala vizualnog kazališta, na uključivanje u posljednji projekt glumca Vilija Matule pod nazivom »Publika za posebne namjene«. Posljednja predstava, ili bolje reći intervencija, izvedena je početkom tjedna u Zagrebačkom kazalištu mladih pod nazivom »Najbolja juha, najbolja juha«.


Publika za posebne namjene, u kojoj je bila i Stanić, zapravo se sastoji od kazališne i stručne javnosti, koja se zajedno s drugim građanima okupi u teatru ITD te potom svi zajedno odlaze u drugo kazalište gledati ili čak »nadopuniti« predstavu svojim intervencijama. Stanić je tako intervenirala pri samom kraju spomenute predstave u ZKM-u, izvevši hod na tzv. rampi, području između scene i gledališta.


- Dok se u vizualnim umjetnostima dosta eksperimentiralo, čini mi se da je kazalište ostalo po strani. Odmah sam prihvatila poziv Matule da se uključim u takav projekt, jer kazalištu treba poigravanje odnosom publika - glumci. Svi gledatelji su različiti, svatko ima neki svoj stav, a kako se radi uglavnom o kazališnim stručnjacima, svatko je na neki način pojedinačni autor, svi nekako nadopunjuju izvedbu, priča Stanić. Dodaje da je posebno privlači činjenica da u projektu nema nekog klasičnog koda ponašanja, kao u »tradicionalnom« kazalištu, gdje se od glumca očekuje da glumi, a od publike da promatra. - Uspjeli smo stvoriti nekakvu svjesnost obostranog promatranja, kaže Stanić, koja je slična pitanja postavila i jednom od svojih ranih performansa početkom devedesetih.


Tada je izvela predstavu »Art Parazit« u sklopu serijala »Magic and Loss« Zagrebačkog kazališta mladih. Radilo se o intervenciji kada je umjesto najavljenog izvođača »ušetala« druga osoba, baš kao što sad umjesto regularne publike, ulazi ona »za posebne namjene«, tj. kazalištarci.
Natašu Stanić, koja trenutno živi u Londonu, pitali smo i o mogućem nastavku njenog projekta festivala vizualnog kazališta u Labinu.

 

Po njenim riječima, treće izdanje organizirat će se »po planu«, ovog ljeta, a postoji mogućnost i jedne predstave u sklopu Labin Art Republike, i to svojevrsnog eksperimenta nadahnutog poznatom legendom o napadu uskoka na Labin.

 

Foto: Nataša Stanić na jednom od performansa u starom Labinu