Labinska trgovačka društva TPS, Benetton i Systec u publikaciji `500 najboljih` tjednika Lider i Poslovna.hr za 2011. godinu, izbačeni Rockwool i Holcim

Labinska trgovačka društva TPS, Benetton i Systec u publikaciji `500 najboljih` tjednika Lider i Poslovna.hr za 2011. godinu, izbačeni Rockwool i Holcim

27.9.2012. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Kada je lani tjednik Lider zajedno s Finom izdao publikaciju "1.000 najvećih" iznenađenje je bilo to što je rovinjski prerađivač duhana izgubio primat među tvrtkama koje ostvaruju najveću zaradu od svih koje imaju fizičko sjedište u Istri. U međuvremenu su prvi i drugi zamijenili pozicije.

To znači da je TDR pretekao Bouygues i ponovno postao tvrtka koja najviše zarađuje. Otkriva to najnoviji broj Lidera koji je u suradnji s Poslovna.hr izdao publikaciju "500 najboljih" i time prvi put učinio javno dostupnima podatke o poslovanju najvećih hrvatskih tvrtki u 2011.

Kada smo lani analizirali rezultate iz 2010. naveli smo da je Adris grupa najprofi tabilnija istarska tvrtka. Međutim, ustvrdili smo da je 450 milijuna, od 490 milijuna kuna uknjiženih kao bruto zarada, zapravo preknjižena dobit koju je TDR ostvario godinu ranije. Stoga je, po našem mišljenju, TDR s 462 milijuna kuna bio najprofi tabilnija istarska tvrtka u 2010., ali samo ako izostavimo Bouygues Travaux Publics, podružnicu u Hrvatskoj koja je lani zaradila 483 milijuna kuna. Sjedište te tvrtke je u Zagrebu, ali u njezinim službenim dokumentima stoji da joj je fi zička i poštanska adresa u Okretima, dok je na svim dokumentima Kanfanar.

Zbog gradnje autoceste u punom profi lu Bouygues je najviše zaradio u 2010.

Lani je gradnja Istarskog ipsilona usporena, a prihodi istarskog Bouyguesa smanjeni na 92 milijuna eura, dok je dobit pala na 34 milijuna. Istovremeno je TDR uknjižio 206 milijuna eura prihoda i 50 milijuna eura dobiti. Više zarade zabilježio je jedino Adris (84 milijuna eura), no kao i godinu ranije i u ovom je slučaju riječ uglavnom o preknjižbi zarade TDR-a na Adris.

Rezultat koji također bode u oči je ostvaren prihod Philipa Morrisa, glavnog konkurenta TDR-a u Hrvatskoj. Lani je uknjižio 2,6 milijuna eura više prihoda od TDR-a i njegove sestrinske tvrtke Adiste. Bouygues se afi rmirao i na drugom polju.

Lani su bili hrvatska tvrtka s najvećom novostvorenom vrijednosti među svim hrvatskim građevinarima.

Ono što u publikaciji "500 najboljih" valja uzeti s rezervom je podatak o novostvorenoj vrijednosti.

Istina, u normalnim godinama taj podatak otkriva mnogo više o uspješnosti neke tvrtke od ostvarenih prihoda i dobiti. Međutim, lanjska je bila posebna godina jer kako inače protumačiti podatak da su najveće novostvorene vrijednosti prikazane u državnim gubitašima kao što su 3. maj, Brodosplit i BSO te Brodotrogir. Ta četiri brodogradilišta smjestila su se među prvih šest isključivo zahvaljujući jednoj knjigovodstvenoj stavci - izvlašteno pomorsko dobro.

Ipak, "500 najboljih" otkriva i druge posve nepoznate zanimljivosti.

To jest da su Istarski vodovod i Herculanea Pula predvodnice među novim istarskim tvrtkama na listi najvećih stvaratelja novih vrijednosti, a s te liste su otpale tvrtke od kojih smo naviknuti da stvaraju novu vrijednost: Uljanik Strojogradnja i Solaris.

U mnogim djelatnostima Istrani su najbolji u državi. Pritom se svakako ističu u sektoru hotela i restorana gdje drže prva tri mjesta s tvrtkama: Riviera Poreč, Plava laguna i Istraturist. Zbog očite greške u obradi podataka u publikaciji su izostavljene tvrtke Maistra i

Arenaturist. Da se Maistra kojim slučajem tu našla, bila bi u stopu s najboljima.

Istarska je privreda snažna i u djelatnosti nemetalnih i mineralnih proizvoda. Među prvih pet čak njih tri imaju sjedište u Istri: Calucem, Kamen i Duran.

U odnosu na lani izostavljeni su Holcim i Roockwool kojih uopće nema u publikaciji, a lani su bili ispred tri ranije navedene tvrtke. Ista priča vrijedi i za djelatnost strojeva i uređaja. Lani su se čak tri fi rme iz Istre pozicionirale među prvih pet, a sada samo jedna, i to na

osmom mjestu - Labinprogres TPS. S liste su potisnuti: Etradex iz Pićna te prethodno spomenuti Uljanik Strojogradnja iz Pule i Solaris iz Novigrada.

Mnoge druge istarske tvrtke su se visoko pozicionirale u svojoj djelatnosti: Sipro iz Umaga u proizvodnji gume i plastike, Hempel iz Umaga u kemijskoj industriji, Benetton tekstil iz Vineža u odjeći i obući, Uniline iz Pule među putničkim agencijama, Systec-Automatizacija iz Vineža među računalnom i podatkovnom uslugom, Bina-Istra u arhitekturi, projektiranju i inženjeringu.

Paolo Gregorović

rad trgovačka društva kapital tps benetton vinež gospodarstvo systec automatizacija