Labinska srednja škola Mate Blažine koristi fondove EU-a : nastavnici po znanje u Italiju

Labinska srednja škola Mate Blažine koristi fondove EU-a :  nastavnici po znanje u Italiju

14.10.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

LABIN - Eler Diminić i Ivica Komadina, profesori informatike i elektrotehnike u labinskoj Srednjoj školi Mate Blažine, boravili su od 6. do 10. listopada na stručnom usavršavanju u talijanskom gradu Schiju, u sklopu projekta "Leonardo da Vinci", koji je EU pokrenuo za nastavnike strukovnih škola. Svrha je osposobiti nastavnike koji će usvojena znanja i vještine prenijeti ostalim nastavnicima u svojim školama, regiji i na kraju nastavnicima strukovnih škola u cijeloj zemlji.

Labinska škola ušla je u projekt putem natječaja koji je uz financijsku potporu EU-a organizirala Agencija za mobilnost iz Zagreba. Pomogle su joj tijesne veze s gimnazijom Nicolo Tron iz Schija, koja je pruživši joj domaćinstvo zadovoljila zahtjev za pronalaženjem partnera unutar EU-a, a drugi uvjet, domaći partner iz drugog kraja zemlje, ispunjen je temeljem suradnje s Tehničkom školom iz Slavonskog Broda. Tako su uz labinske profesore u regiju Veneto putovali i njihovi kolege, informatičaraka Nada Vuković i strojar Slavko Vujeva.

- Obišli smo sve učionice triju srednjih škola. Pokazali su što koriste u nastavi i kako su organizirani. Mi imamo vježbe za učenike, znamo što želimo, ali smo u odnosu na njih siromašni opremom, kaže Diminić, koordinator projekta. Komadina pak ističe da im nedostaje prostora za nastavu. "Seljenje strojeva s jednog mjesta na drugi nama je normalna pojava, dok oni mogu samo postaviti stroj i raditi", dodaje on.

Ravnatelj škole Čedomir Ružić optimističan je u pogledu budućnosti škole.

- Ovo je bio početak. Prijavit ćemo se ponovno i vjerujem da ćemo uspjeti educirati veći broj

nastavnika. Nakon toga moći ćemo tražiti i opremu jer ćemo imati kadar koji na njoj zna raditi. Za dvije do tri godine naša bi škola mogla postati Centar izvrsnosti odakle se znanje i vještine šire diljem županije, a i šire, veli Ružić. Schio u provinciji Vicenza broji oko 40 tisuća stanovnika, a poznat je kao industrijsko-trgovačko središte s oko osam tisuća tvrtki. Potražnja za stručnim kadrom je triput veća od onoga koliko škole mogu proizvesti, pa zato tvrtke usko suraduju sa strukovnim školama ulažući u opremu, prostor i nastavnički kadar. Gimnazija Tron slovi kao jedna od vodećih škola, ne samo u Italiji, nego i u regiji Alpe- Jadran.

R. SELAN

 

Srednja škola Mate Blažina edukacija fondovi eu eler diminić čedomir ružić schio