Labinska posla: Smeta ako vam se pomokrim pod prozorom?

Labinska posla: Smeta ako vam se pomokrim pod prozorom?

6.8.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

"Cura me, tu pod prozorom ispod terase, bez pardona neku večer pitala: ''Šta bi vam smetalo ako tu pišam?'' Ne mogavši se odmah pribrati, odgovorila sam niječno te dodala da bi mi vjerojatno samo smrdjelo", ispričala nam je stanarka u zgradi na Katurama na adresi Istarska 8. Pozvala nas je jer više - baš kao ni, kako veli, svi njeni susjedi - ne može trpjeti obavljanje male, ali i velike nužde (!) mlađahne ekipe koja se okuplja na klupicama uz obližnje košarkaško igralište. Zapišana fasada i nesnosan smrad koji im se širi stanovima - to je njihova svakodnevica.

Susjed je, priča nam sugovornica, ne želeći da je imenujemo, imao sličnu (ne)zgodu. Vidjevši cure od 14-15 godina kako mu uriniraju pred nosom, zabezeknut, pitao ih je: "Što to radite?", a ove su mu mrtve-hladne uzvratile: "Pa pišamo!". Takva konverzacija, čini se, potpuno razoružava stanare. Izostanak srama potvrđuje i priča susjede o tome da se mladi ne ustručavaju ni poseksati, eto tu dolje na zidiću! Očito je prošlo vrijeme serenada pod prozorom!

"Uvijek sam za omladinu. Nisam rođena s 50 godina, znam kakvi smo mi bili. Draže mi je da su tu, kad već nemaju gdje, negoli po kafićima, makar ovdje više popiju jer je bira u kiosku jeftinija. Ali, prešli su, brate, svaku mjeru! Dođu odasvud, njih od 20 do 40 s dvije gajbe piva, partijaju, no ne budimo se zbog buke kada je u granicama. Na to smo već oglušili, ljeto je, razumijemo. No, dignuli smo se doslovce zbog pišanja i sranja! Ma, nudila sam i da dođu u moj WC. Neki dan sam zvala čistačicu iz kvarta, želudac mi se dizao, nisam mogla očisti nečije ''djelo''. Nekad smo se navečer sastajali pred zgradom, sada sve rjeđe", kaže bespomoćna stanarka, pokazujući šiblje kojim priječe prilaz pod terase.

Jasno joj je, reći će, da se mladi moraju negdje olakšati "ma ne pod balkonom ili u cvjetnjaku pred ulazom". Čudi je što njezin gusto naseljeni kvart nema nijedan javni zahod, tim više što, kako reče, klupicama uz igralište gravitiraju i stari i mladi, a i pivopije kod susjednog kioska "označuju" okoliš. Gradski komunalni redar, prenosi nam, savjetovao je da stanari pošalju dopis te da će dogodine u proračunu osigurati novac za dva toaleta uz obližnje jaslice.

"Izgleda da su iz Grada obavijestili i policiju, došli su odmah, svaka čast, no to je kratkog daha. Znaju klinci kada se treba primiriti, nisu glupi", nastavlja ona dok se, dolje pred ulazom, mlado društvo oko 22 sata već častilo pivom i sokovima.

Dva su dečka priznala da cure mokre pod prozorima te da je jedna doista pitala za dopuštenje. Muškarci, kažu, svoje obave u grmlju "jer im je dugo za otići doma".

"Neka nam daju neku prostoriju, nemamo gdje. Kad smo ih išli tražiti u Grad - jer ipak su Kature najveći kvart - smijali su nam se. Ranije smo bili kod jaslica, sad su ih ogradili, pa kad kiši, idemo u haustore zgrada. Slažem se da stanarima smetaju takve stvari, ali trebali bi s nama pričati otvoreno", ispričao nam je mladac.

"Previše je tu stanara kojima sve smeta. Nepodopštine je radila neka cura iz starog grada, nje tu više nema, a mi idemo iza grmova. Znam da je pitala može li to obaviti pod prozorom pa je izbila svađa", ispričala nam je jedna 15-godišnjakinja. Pitali smo bi li joj smetalo da se to njoj događa pod prozorom. Odgovorila je potvrdno. (I. RADIĆ)

kature nekultura kritika glas naroda mladi