Labinska knjižnica: Čekajući ravnatelja...

Labinska knjižnica: Čekajući ravnatelja...

3.1.2012. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Labinski vijećnik Josip Škopac (HSU) traži od gradonačelnika Tulija Demetlike (IDS) ekspresno raspisivanje natječaja za ravnatelja Gradske knjižnice, čime bi lokalna samouprava, kako je kazao, konačno prestala kršiti svoje odluke te zakon.

- Grad od osnivanja te ustanove nije raspisao natječaj, već stalno, od 2006., imenuje privremenog ravnatelja. Time ne poštuje Zakon o knjižnicama ni odluku vijeća o osnivanju biblioteke, koja propisuje da privremeni ravnatelj tu dužnost može obavljati najduže šest mjeseci, objasnio je Škopac na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća.

Za takvo stanje s javnom ustanovom odgovoran je, ističe Škopac, isključivo gradonačelnik koji nikako da provede odluke vijeća, iako ga gradski statut obavezuje na odgovornost za ustavnost i zakonitost poslova iz njegova djelokruga te akata gradskih upravnih tijela.

Škopac je ukazao i na to da je prije tri mjeseca istekao polugodišnji rok privremenoj ravnateljici knjižnice Danieli Mohorović, ujedno direktorici Pučkog otvorenog učilišta (u čijim prostorima djeluje biblioteka).

Oporbeni vijećnici, podsjetimo, njeno imenovanje u ožujku nisu podržali, uz napomenu da se ne protive osobi, već načinu izbora. I ranije su naglašavali potrebu za "trajnim" ravnateljem, i to ne samo zbog zadovoljavanja regulativom propisanog roka, već i činjenice da je nova knjižnica u bivšoj direkciji rudnika kapitalni gradski projekt pa biblioteka zaslužuje čelnog čovjeka.

Na modernu knjižnicu, koja će se prostirati na nešto više od tisuću kvadrata, te obnovu poduzetničke zone Pjacal, koja izrasta u svojevrsni industrijski trg, prema navodima gradske uprave, dosad je izdvojeno oko 17 milijuna kuna.

Gradonačelnik Demetlika za aktualca na sjednici vijeća bio je kratak: kazao je da "ne želi sada objašnjavati cijeli postupak", obećavši Škopcu pisani odgovor.

Gradonačelnik je, kada smo preklani pisali o ovoj problematici, isticao da zakon ne ograničava mandat privremenog ravnatelja. Prije tri godine najavljivao je, pak, da će natječaj «biti objavljen uskoro», no u međuvremenu je promijenio ploču: proljetos je, naime, ponovio da u proračunu nema 150, 200 tisuća kuna za plaću trajnog ravnatelja te da će on biti izabran za oko godinu dana, kada knjižnica preseli u nove prostore.

Otvaranje je, međutim, prolongirano, a Demetlika veli da više ne želi govoriti o rokovima "jer sve ovisi o potporama u opremanju Županije i Ministarstva kulture".

U Gradskoj knjižnici rekli su nam da razumiju ovakve poteze vlasti, i to zbog teške ekonomske situacije te potrebe da se najprije osigura novac za opremanje i otvaranje biblioteke, a onda ekipira ustanova. (Igor RADIĆ)

labin josip škopac gradska knjižnica ravnatelj daniela mohorovic demetlika