Labinska gradska fešta Petrova: Od otvaranja Labin Art Republike, umjetnika, vinara i uljara do Dražena Zečića

Labinska gradska fešta Petrova: Od otvaranja Labin Art Republike, umjetnika, vinara i uljara do Dražena Zečića

1.7.2018. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Zabava

Labinske gradska fešta, tradicionalna Petrova održana ove subote u Labinskom starom gradu početak je niza kulturno zabavnih događnja u iduća dva ljetna mjeseca. U ugodnoj ljetnoj noći uz lijepo i ne toplo vrijeme na prepunom starogradskom trgu zabavljali su se domaći ali i gosti. Kako i priliči svakoj pravoj pučkoj fešti, središnji termin na glavnoj pozornici pripao je zvijezdama zabavne glazbe. Iza 22 sata, sa polusatnim zakašnjenjem u svom je   nastupu prisutne zgrijavao sve popularniji Mauro Staraj sa svojom Lampadinom i vjernom La Bandom, dok se oko pola noći nakon nestrpljivog čekanja mnogobrojne publike sa gotovo jednosatnim zakašnjenjem na pozornicu popeo legenda domaće estrade Dražen Zečić koji je polako temperaturu dizao sa svojim poznatim hitovima. Staraj i njegova glazbena kompanija nastavili su zabavljati sve prisutne do kasno u noć. Njihovim nastupima prethodio je koncert labinskog Gradskog orkestra, nastupi mažoretkinja, čak tri kulturno-umjetnička društva, vokalne solistice iz skupine Mornice te mladog ženskog zbora XL pod vodstvom profesorice Sabrine Stemberga Vidak. Upravo ona je ovogodišnje “zaštitno lice” Labin Art Republike proglasivši Labin Art Republiku sa svoja 55 radna dana otvorenom.


- To je za mene velika čast i priznanje mom radu, rekla nam je simpatična Sabrina koja u Labinu vodi čak tri zbora. Zastavu na Torionu ipak je digao popularni Bećo iako bi bilo primjerenije da je to učinila Sabrina. U samo srce labinskog starog grada, na legendarnu “Špinu” vratio se rock’n’roll. Cjelovečernji koncertni program prodrmao je i one najuspavanije, a ljubitelji žešćeg i alternativnog glazbenog izričaja uživali su u sjajnim autorskim i cover bandovima. Zasvirali su domaći Azrmani, mlade nade labinske scene Ne Znam, kantautor Sergey Onischenko i jedan od najkvalitetnijih hrvatskih rock vokala, Nikola Marjanović sa svojim triom. Kulturno-umjetnički dio zbivanja bio je fokusiran na otvaranje prve izložbe Uzleta mladih umjetnika u sklopu ovogodišnje Labin Art Republike. Svoje je radove u crkvici Sv. Stjepana u starogradskoj jezgri predstavila mlada umjetnica Silvija Golja iz Veli Golji, studentica likovne pedagogije na Akademiji Primjenjenih umjetnosti u Rijeci. Na izložbi “Introspekcija” izložila je dvadesetak radova malog formata u kombinirajoj tehnici, ugljenu I akrilu prenijevši nam kroz radove svoje emocije.


Šetalište San Marco, kao i obično, bilo je rezervirano za lakoglazbene note i ples do zore, dok se u gradskoj loži održavala smotra maslinovih ulja i vina Labinštine. Svoja vrhunska ekstra djevičanska maslinova ulja izložili su cijenjeni proizvođači Bosiljka i Duilio Belić, William Negri, Silvano Smoković, Andrea Baćac, Alen Štucin, Laris Rajković i Goran Zahtila. Pored vrhunskih maslinovih ulja posjetitelji su mogli uživati u vrhunskim vinima domaćih proizvođača vina Baćac, Vinogradi san Martino, vina Juričić, Fuhtar i Romeo Licul. U sklopu Petrove održana je i humanitarnu akcija Udruge žena "Mendula", koja je građanima i posjetiteljima dijelila domaće kolače i atraktivne lampione, u zamjenu za donacije u novcu, a sav prihod akcije namijenjen je za   pomoć teško bolesnoj Mariji Kuzmančev Bembić iz Labina. (Branko BIOČIĆ)


labin arte republika lar petrova dražen zečić zabava pučka fešta marija kuzmančev bembić