Labinjani u Slovačkoj

Labinjani u Slovačkoj

20.12.2012. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Društvo

Učenici osnovne glazbene škole Matka Brajše Rašana pri Pučkom otvorenom učilištu Labin, njih četrdeset troje, zajedno sa osam učitelja, voditeljicom Škole Melitom Lasek i ravnateljicom PUO-a Danielom Mohorović, boravili su tri dana u Slovačkoj u sklopu druge velike mobilnosti financirane kroz projekt Comenius – multilateralna školska partnerstva.

 

Naime, labinska glazbena škola, partner je s Umjetničkom školom Hostivar iz Praga i Umjetničkom školom Jana Cikkera iz Banske Bistrice. Poznanstvo i partnerstvo s praškom školom započinje još u jesen 2008. godine, a od prošle školske godine zajedno su u projektu Comenius i s Umjetničkom školom iz Slovačke. Suradnja ovih triju škola od neprocjenjive je kulturne i obrazovne vrijednosti kako za učenike, tako i za učitelje svih triju škola stjecanjem bogatih iskustva, upoznavanjem različitih sistema obrazovanja, kultura drugih naroda i stjecanjem trajnih životnih prijateljstava.

 

Prva velika mobilnost održana je za Božić prošle godine kada je  veliki pjevački zbor i simfonijski orkestar sastavljen od sve 3 partnerske škole u Pragu izveo Češku božićnu misu skladatelja Jakuba Jana Rybe. Tom su prigodom i učenici i učitelji posjetili Senat te povijesne znamenitosti grada Praga i upoznali se s praškom školom, njenim učenicima i učiteljima kroz međusobne razgovore, projekte i druženja.

U mjesecu lipnju, obje partnerske škole provele su 5 zajedničkih dana u Labinu, održavši dva prekrasna koncerta, boraveći u labinskoj glazbenoj školi, družeći se s labinskim kolegama i učenicima, posjetivši znamenitosti grada Labina, a organiziran je i prijem kod Gradonačelnika.

Prošli tjedan održan je 3. veliki susret partnerskih škola i Božićni koncert u Banskoj Bistrici 13. prosinca, u katedrali sv. Františka Xaverskoga, na kome su sve tri partnerske škole izvele prigodan božićni program. Labinsku Školu predstavljao je pjevački zbor i mješoviti orkestar koji je izveo splet najljepših hrvatskih božićnih pjesama pod naslovom ''''Svim na zemlji mir, veselje'''' te tradicionalne božićne pjesme ''''Jingles All the Way'''', oba djela u obradi Branka Radića iz Pule, a pod dirigentskom palicom prof. Tomislava Novaka. Pjevački zbor i soliste uvježbao je prof. Nikola Lovrinić. Koncert je završio prigodnom zajedničkom točkom - izvedbom Tihe noći na slovačkom jeziku koju je izveo pjevački zbor sastavljenog od triju škola, pod ravnanjem dirigenta Martina Kasse.

Osim druženja sa slovačkim partnerima, posjeta njihovoj školi, druženja i razmjene iskustava sa slovačkim kolegama i učenicima, Labinjani su posjetili povijesne znamenitosti Banske Bistrice i Bratislave, a na povratku kući zaustavili su se i u Budimpešti.

Bilo je to nezaboravno iskustvo za sve sudionike – događaj koji će se trajno pamtiti. Međutim, projekt Comenius nije ovom mobilnosti završen. Predstoji još jedan zajednički susret u mjesecu svibnju 2013. gdje će sve tri partnerske škole biti sudionici u okviru poznate manifestacije Praškog proljeća.

 

matko brajša rašan melita lasek daniela mohorović labin slovačka comenius jan cikker banska bistrica glazbena škola pou labin