Labinjani sudjelovali na 42. smotri narodne glazbe i plesa u Barbanu

Labinjani sudjelovali na 42. smotri narodne glazbe i plesa u Barbanu

7.7.2008. // Glas Koncila // Objavljeno u kategoriji Kultura

Oko 150 izvođača iz sedam kulturno-umjetničkih društava okupilo se prošle subote u Barbanu na 42. smotri narodne glazbe i plesa Puljštine. U organizaciji pulskog SAKUD-a, KUD-a Barban, Grada Pule i Općine Barban, plesači, svirači i pjevači narodne glazbe Puljštine susreli su se da bi ocjenjivački sud odlučio tko će predstavljati taj dio Istre na njenoj centralnoj smotri narodne glazbe i plesa koja će se ove godine održati 9. kolovoza u Buzetu.
Izvođači su na barbansku placu stigli nakon kratkog mimohoda kroz srednjovjekovna vrata, a voditeljica programa Nives Trošt pozivala ih je zatim na nastup. Nakon pozdrava načelnika Općine Denisa Kontošića i razmjene darova te zahvale pokojnom Romanu Broskvaru, bivšem organizatoru te smotre, članu ocjenjivačkog suda te strastvenom njegovatelju tradicijske narodne glazbe i plesa Barbanštine, na pozornicu su se popeli mladi članovi KUD-a Barban. Oni su zaplesali polku u pratnji Luke Batela na mihu. Zdenko i Martin Glavaš zasvirali su na roženicama, a nakon njih zakantali su Stari Roverci: Petar i Miho Orlić te Mario Butković. Osebujni Karlo Špada, poznati izrađivač istarskih narodnih instrumenata, odsvirao je dvije kante na šurlama i sviralama, a nakon njega članovi KUD-a Uljanik zaplesali su balun. Diego i Alen Vitasović svirali su roženice, mih Željko Glavaš, a na tanko i debelo zapjevali su Toni i Jasna Stanić te Ana Lanča.


Folklorna grupa Zajednice Talijana iz Vodnjana nastupila je svirkom, plesom i pjesmom. Otplesali su tradicionalne plesove la forlana, la monserina i la violetta, dok su violinu i leron svirali Branislav i Milan Ostojić. Bruno Belci je pjevao »Bara biaso« i »La piova«. Uslijedila je pjesma »Travo, travo zelena« u interpretaciji dvaju Iveta i Toneta Vitasovića, svirka Diega i Danijela Vitasovića te kante Toneta i Nele Cerin.
KUD »Mate Balota« iz Raklja predstavio se pjesmama »Oj, Rakljanko«, »Kad san se s dragon rastavija«, »Milo moja, imaš kadi koga« i »Meni je majka birala dragana«. Rakljanci su zaplesali balun. Pjevali su Mauro Valić, Cvetko Brgić, Klaudio Knapić i Ljiljana Miloš, Nevia Grgorinić, Rafe Glavaš, Nevia Kožljan, Milena Bile i Željko Perković. Svirali su Ivan Valić, Manuel Buić, Mateo Blašković, Danijel Škabić, Mario Percan i Luka Batel.
Folkloraši Savičente nastupili su plesom balo di kušin u pratnji Marina Benčića na mihu i Luke Batela na roženicama. Gosti s Labinšćine odsvirali su mantinjadu, balon i kantu. Labin su predstavili Zoran Karlić i Đordano Višković na roženicama, Marija Rojnić na mihu, Maurizio Mirković i Pere Orlić na roženici.


Posljednji su nastupili domaćini, članovi KUD-a Barban. Valdi Broskvar i Tedi Trošt svirali su mantinjadu na roženicama. »One tri naranče« otpjevali su Nevia Kožljan, Josip Trošt, Vlado Kožljan i Josip Maurić. Dok je Karlo Špada svirao mih, folklorna grupa otplesala je barbanski balon.
Član ocjenjivačkog suda Bruno Krajcar, koji je zajedno s Vladom Pernićem i Pinom Knapićem odslušao sve izvođače, rekao je da se smotra i ove godine pokazala vrlo uspješnom.
- Zadovoljni smo kvalitetom barbanske smotre, a predstoje nam još dvije lokalne takvog tipa. Nakon tih susreta odabrat ćemo izvođače za centralnu smotru u kolovozu u Buzetu. U Barbanu je bilo lijepo vidjeti izvođače različitih generacija koji su vrlo nadahnuto izveli bogat program prikazavši jedinstvenu ljepotu pučke glazbe koja se u Istri prenosila stoljećima s koljena na koljeno te se očuvala do danas kao izniman tradicijski biser u mozaiku svjetske kulturne baštine. Moram čestitati svim sudionicima i organizatorima na izuzetnom trudu i angažmanu u očuvanju naše kulturne baštine. Veliko hvala svakako ide Romanu Broskvaru, koji više nije među nama, a njegovo je djelo prisutno u generacijama koje će nastaviti ono što je on s toliko ljubavi prenosio mlađima, izjavio je Krajcar.

C. B. GALIĆ

Snimio D. MEMEDOVIĆ

narodna glazba kultura Barban instrumenti Bruno Krajcar balon kanat tradicija Zoran Karlić Đordano Višković