Labinjani su pravi čitači

Labinjani su pravi čitači

16.10.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Kultura

Labinjani definitivno čitaju, poručuje Nevija Glavičić, voditeljica knjižnice u sklopu Pučkog otvorenog učilišta, koju smo posjetili povodom Mjeseca knjige. Voditeljicu ova tvrdnja raduje, vjerojatno i ruši opće uvjerenje o gledanosti svakojakih TV-realityja. U odgovoru na upit što se čita, veli da je to već duže vrijeme psihologija, ali i medicina samopomoći, često se posuđuju i djela o istočnjačkim religijama i pripadajućim filozofijama, a čitatelji se, kaže Glavičić, dosta povode za ljestvicama iz emisije »Pola ure kulture« ili, pak, onim novinskim.


Tako u knjižnici odavno nije spavala mlada irska spisateljica Cecelia Ahern s hitovima »Da me bar možeš vidjeti«, »Na kraju duge« i »P.S. Volim te«, a tu sudbinu dijeli s »Da Vincijevim kodom« američkog književnika Dana Browna koji nije u knjižnici prenoćio u tri godine otkako je nabavljen. Najčitaniji domaći pisac trenutno je Hrvoje Šalković («Zec na mjesecu«), a od onih za mlade Stephenie Meyer («Sumrak«, »Mladi mjesec«...).
Priznajući da je i nakon 35 godina staža među knjiškim policama nezahvalno preporučivati štiva, voditeljica ipak preferira podastirati, kako veli, ozbiljne i duhovnije tekstove, ovisno o raspoloženju. Po njoj, najbolja je reklama kad knjiga ide od ruke do ruke.


- Uostalom, pomalo već i poznajete ukus članova, pogotovo onih češćih. Upravo ti koji čitaju jako puno i ovdje su non-stop naša obaveza: volimo ih jer nas tjeraju biti ukorak s novitetima s obzirom na to da pitaju za naslove i prije negoli su prevedeni, kaže Glavičić.


S fondom beletristike, iako gledaju nabaviti sve važnije novitete, nikad nisu zadovoljni, budući da se red čekanja za uspješnice ne smanjuje.
- Slijedimo nekakva propisana pravila u nabavci knjiga, ali želimo istodobno zadovoljiti one koji uče, kao i one koji zbilja čitaju iz gušta. Nastojim osigurati većinu dostupne istarske zavičajne literature, a knjige koje se dotiču Labinštine jednostavno moramo imati, dodaje. Što se stručne literature tiče, najbolje, veli, stoje s ekonomijom u koju osim studenata vole škicnuti i oni koje na to tjera posao.


U Mjesecu knjige labinska će knjižnica, koja trenutno broji 1.075 članova, besplatno upisati sve učenike škola na Labinštini, a istu mogućnost nude i umirovljenicima.

I. RADIĆ

 

Foto: Nevija Glavičić (lijevo) na usluzi je ljubiteljima knjige već 35 godina 

Gradska knjižnica Labin gradska knjižnica Nevija Glavičić čitanje knjige članarina mjesec knjige literatura