Labinjani o TE Plomin 3: Samo referendumom možemo sačuvati zdravlje!

Labinjani o TE Plomin 3: Samo referendumom možemo sačuvati zdravlje!

30.10.2011. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Koliko građani, barem onih nešto više od stotinu okupljenih na drugom predstavljanju studije utjecaja na okoliš izgradnje nove plominske termoelektrane, preksinoć u labinskom kinu, vjeruju u taj dokument pokazalo je - simulirano glasanje. Proveo ga je Dino Debeljuh iz Buja, bivši saborski zastupnik i veleposlanik, na čiji upit "Tko podržava ovakvu studiju?", nitko nije reagirao. Nakon suprotnog pitanja, pak, mnoge su se ruke našle u zraku.

Četiri i pol satna rasprava protekla je, baš kao i premijerna u Plomin Luci, u ozračju potpunog nepovjerenja publike u podastrete podatke. Uz uobičajeno tematiziranje zdravstvenih posljedica, nametanja ugljena kao energenta, prostornoplanske neusklađenosti HEP-ovog projekta u pogledu snage i pogonskog goriva, u fokusu se našlo pitanje - referenduma.

Referendum da, ugljen ne!

- Samo nam referendum može pomoći u očuvanju zdravlja! Na temelju čega ćete zaključiti da je narod za elektranu ukoliko mu se ne omogući izjašnjavanje, poručio je dr. Lucijan Mohorović, član građanske inicijative koja je okupljala protivnike izgradnje TE Plomin 2 na ugljen i zagovarala korištenje plina. "Referendum da, ugljen ne!", uskliknuo je Klaudio Korva, nezavisni labinski gradski vijećnik. I Anton Rupnik, predsjednik Zelene stranke - Zelene alternative, pričao je o njegovim pokrenutim inicijativama za takvim izjašnjavanjem.

Tvrdnje izlagača dr. sc. Vladimira Jelavića, koordinatora izrade studije, da će postrojenje Plomin C 500 MW, zamjensko za četiri puta slabiji Plomin 1, koristeći najbolju tehnologiju, pridonijeti poboljšanju kvalitete zraka u odnosu na sadašnju, popraćene su oštrim komentarima, često nagrađivanim pljeskom.

Nekoliko je diskutanta ustvrdilo da Labin "više ne može disati", aludirajući na ovdašnje fabrike s dimnjacima.

- Ogradimo se tu na Labinštini zidom, višim od onog Kineskog, da se samo mi gušimo. Nek'' barem ostatak Istre normalno živi!, predložio je umirovljenik Božo Macura. Korva je pak sarkastično kazao: "Izgleda da bismo vam trebali biti zahvalni za tako čisti zrak!"

Za Lučana Brnjca pod, kako reče, kišobranom ovdašnje prljave industrije živi cijela Istra. "Mi Labinjani smo ekološke budale. Ako se već moramo trovati, neka barem ta tzv. ekološka renta ide na očuvanje zdravlja i života, a ne na plaće birokracije u općinama i Gradu", uboo je ovaj pčelar.

Spuštene gaće

Branko Ružić, nezavisni vijećnik Pićna i bivši IDS-ov načelnik te općine, veli da se stječe dojam kako je nova "plominke" gotova stvar jer o njoj ne raspravljaju ni općinska vijeća, ni gradski, odnosno županijski parlament. "Izgleda da je netko u ovoj priči spustio gaće", zaključio je.

Na primjedbe o manjkavosti podataka iz studije, posebno onih vezanih uz zdravlje (uključujući i izostanak pokazatelja o obolijevanju Labinjana od karcinoma), Jelavić je ljubopitljive upućivao na određena poglavlja uz opasku da "sve tu piše".

Dr. Mohorović, labinski liječnik koji je u mnogim studijama obrađivao utjecaj okoliša na zdravlje ljudi, naglasio je da u Europskoj uniji ovakve projekte obavezno prati i procjena utjecaja na zdravlje, što u nas nije slučaj.

- Studija je zamka, nemojte na nju trošiti energiju, to je samo odrađivanje zakonske procedure. HEP je izradu tog dokumenta platio Ekonergu, institutu koji je dio istog tog HEP-a, savjetovao je Debeljuh. Korva je, pak, Ljiljani Dravec iz županijskog Odjela za održivi razvoj, koordinatora rasprave, poručio da taj postupak zbog neusklađenosti projekta s regionalnim prostornim planom nisu smjeli provesti. Dravec je ogovorila da ih je na provođenje javne rasprave natjerala zakonska regulativa. (Piše Igor RADIĆ; Snimio M. ANGELINI)

 

te plomin plomin te plomin 3 referendum hep gospodarstvo