Labinjan William Negri na čelu udruge s imenom fašističke stranke "Forza nuova" i nitko na to ne reagira

Labinjan William Negri na čelu udruge s imenom fašističke stranke "Forza nuova" i nitko  na to ne reagira

29.10.2008. // Javno // Objavljeno u kategoriji Politika

Kad smo osnovali udrugu nisam imao saznanja o stranki Forza Nuova u Italiji, rekao je predsjednik W. Negri, koji ne želi mijenjati naziv.

U istarskom gradu Labinu ovih je dana predstavljena udruga Nova snaga - Forza nuova, koja je osnovana 25. travnja i čiji je predsjednik William Negri, vlasnik jedne tvrtke i djelatnik tvrtke ''''Parco alfa'''' u Bujama, te budući kandidat za gradonačelnika Labina na izborima koji će se održati sljedeće godine.

Naziv udruge je dvojezični, a na talijanskom isti naziv ima ekstremna fašistička politička stranka Forza Nuova, čiji je tajnik Roberto Fiore, bivši terorist i zastupnik u Europskom parlamentu postafašističke koalicije Društvena alternativa (Alternativa sociale). Nositeljica stranačke liste na izborima bila je Alessandra Mussolini, unuka fašističkog diktatora i ratnog zločinca Benita Mussolinija.

Podsjetimo, Forza Nuova ima slogan za obilježavanje nacionalnog blagdana izbjeglica iz Istre, Rijeke i Dalmacije koji glasi: ISTRA, RIJEKA I DALMACIJA SAMO SU ITALIJA.

Štoviše, u Društvenoj alternativi nalaze se četiri ekstremne desničarske političke stranke: Forza Nuova, Fiamma Tricolore, Fronte Sociale Nazionale i Liberta di azione.     

 

Spavaju li političari i obavještajci?Skandalozno i začuđujuće da je takva udruga registrirana, a političari i mediji nisu reagirali kao da se ništa nije dogodilo. No, stopostotno smo sigurni da je udruga nazvana Za dom spremni, Ustaša, Četnik ili  sa sličnim fašističkim prizvukom, ona ne bi bila registrirana i predstavljena javnosti. O njenom predstavljanju 23. listopada u Labinu izvijestili su gotovo svi lokalni mediji u Istarskoj županiji, ali na žalost, nijedan nije objavio da udruga, ne računajući hrvatski naziv, ima isto ime kao Fiorina militantna stranka. To je katastrofalno za kolege novinare i odgovorne urednike u medijima, a odgovornost svakako snose i vlasnici!

 

Je li William Negri slučajno dao naziv udruzi prema imenu stranke Forza Nuova, čiji pripadnici i simpatizeri godinama na ulicama i stadionima u Italiji i inozemstvu urliču rasističke parole i pozdravljaju fašističkim pozdravom? Je li baš slučajno izabran Labin i Labinština u kojoj je 1921. godine organiziran veliki štrajk i stvorena Labinska republika u kojoj su se rudari gotovo goloruki digli protiv uprave rudnika i koje je napala talijanska vojska u kojoj je bilo militantnih fašista.                                                                                                                

Bez obzira slučajno ili namjerno, nakon predstavljanja udruge morale su reagirati političke stranke, ali i policija! Pogotovo je nedopustivo da takve, blago rečeno, provokacije ''''pobjegnu'''' djelatnicima tajne službe i njihovim informatorima.

 

Kako ne bismo gubili vrijeme o tome što je bilo prije deset i petnaest godina, vrijeme je da novi-stari čovjek Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Josip Buljević stvori kvalitetne ekipe u Istri i Rijeci jer ta područja po svršetku Drugog svjetskog rata vrlo aktivno obrađuju civilne i vojne tajne službe u Italiji i one nedvojbeno imaju svoje suradnike u Hrvatskoj. Uvjereni smo da spavačima nije mjesto u politici, a ponajmanje u policiji i tajnoj službi.

 

Da nije tako, onda se ne bi događalo da preko noći osvanu brojni grafiti s fašističkim i nacističkim znakovljem i parolama kao što su slučajevi u Vrsaru i Poreču, te da se talijanske male trobojnice postavljaju nad jamama i tome slično, a policija je nemoćna u otkrivanju počinitelja.   

  

Nije član nijedne stranke, u IDS-u bio godinu dana

Da ne bi ispalo kako smo unaprijed optužili spomenutu udrugu njenog čelnika, odlučili smo razgovarati s jednim od osnivača i predsjednikom Williamom Negrijem, koji je ekskluzivno za Javno rekao:

 

- Kad smo osnovali udrugu nisam imao saznanja o stranki Forza Nuova u Italiji, ali nakon osnivanja neki su mi to spomenuli. Nitko me nije zvao ili kritizirao što smo dali to ime.

 

Imate li namjeru promijeniti naziv udruge i hoće li ona postati politička stranka? 

- Ne bih htio da nas se poistovjećuje s talijanskom strankom jer je naš program jasan i ja sam ga neki dan predstavio javnosti. Zanima nas ukupan razvoj Labina i Labinštine, te da ljudima vratimo osmijeh. U Labinu se moramo više smijati. Kako bismo to postigli, posjetit ćemo naše iseljenike u New Yorku i uspostaviti most kako bi se oni koji to budu željeli mogli vratiti u Labinštinu - odgovorio je Negri.

 

Na naš upit je li poput mnogih Istrana radio u Italiji, odgovorio je da je tamo bio zaposlen u jednoj multinacionalnoj tvrtki od 1995. do 1999. godine. Nije član nijedne političke stranke, a u IDS-u je bio od 2000. do 2001. godine.

 

Iako u programu Udruge Nova snaga - Forza nuova, koji smo pročitali doista nema ništa sumnjivog, neshvatljivo je da njenom predsjedniku ne smeta takav naziv. Simptomatično je i to da gospodin Negri na predstavljanju udruge nije htio reći tko su njezini članovi, ali će to uskoro objaviti na internetskoj stranici koja je u pripremi, što je i nama potvrdio.

  

 

wiliam Negri kandidatura gradonačelnik Labin poduzetništvo udruga Nova snaga Forza nuova Plinio Cuccurin Ladonja lokalni izbori politika kandidatura