Digital Labin 2023 Top Full M - Digital Labin 2023 Top Full

Labinjan Viktor Zahtila autor kontroverznog spota za Zagreb Pride 2012.

Labinjan Viktor Zahtila autor kontroverznog spota za Zagreb Pride 2012.

12.6.2012. // Index.hr // Objavljeno u kategoriji Ostalo

EKIPA koja stoji iza Zagreb Pride objavila je, ususret ovogodišnjoj Povorci ponosa, promotivni spot, odnosno bolje reći autorski film, pod nazivom "Svaka obitelj je sveta".

Spot prati i proglas u kojem LGTBIQ zajednica napominje kako je sustavno marginalizirana i isključena iz društva, dok su oni "zajednica koja ne isključuje nikoga."

"Mi, koji/e koračamo u Povorci ponosa Zagreb Pridea zajednica smo koja traži puna građanska prava za sve: lezbijke, gejeve, biseksualne, transrodne, transseksualne osobe i heteroseksualne, strejt prijateljice i prijatelje. Mi smo ti koji svojim životima, svojim identitetima i iskustvima, svojim potrebama za jednakopravnošću ne mašemo mačem superiornosti, ne dociramo s visoka i ne tumačimo drugima kako da uređuju vlastite živote. Jedanaesti put u Zagrebu zauzimamo ulice svoga grada da bismo ponovno potvrdili svoju svetu misiju: mi smo na strani pravde , ne egoizma!", stoji između ostalog u proglasu.

Drago Pilsel spot prijavio pravobraniteljici za djecu

Međutim, objavljeni spot, a pokazat će se i teza o zajednici koja ne isključuje nikog", izazvali su određene kontroverze. Zanimljivo, nije protiv spota ustala homofobno-desničarska falanga (valjda zato što ga nisu još vidjeli), već netko od koga organizatori Zagreb Pridea to sigurno nisu očekivali, a riječ je o novinaru i teologu Dragi Pilselu, dokazanom borcu za prava LGTB osoba.

"I da, baš ja, kao osoba koja podržava Zagreb Pride od početka jer sam bio govornik i voditelj prvog Pridea, a bio sam prošle subote i na splitskom Prideu, imam potrebu kazati da je taj medijski uradak promašaj i da ga treba pod hitno povući", reagirao je Pilsel na spot kojeg potpisuje Viktor Zahtila. Ne samo da Pilsel spot smatra promašajem, već ga je prijavio i Pravobraniteljstvu za djecu.

Više na index.hr

 

gay zagreb pride viktor zahtila