Labinjan sudi u postupku HRT vs. Kajin za klevetu - je li postupak protuustavan?

Labinjan sudi u postupku HRT vs. Kajin za klevetu - je li postupak protuustavan?

18.1.2011. // Glas Istre u pregovorima // Objavljeno u kategoriji Politika

Sudac općinskog suda u Buzetu Igor Materljan zakazao je za 28. siječnja izricanje presude saborskom zastupniku Damiru Kajinu kojeg je za naknadu štete tužio HRT, bez obzira na to što je cijeli sudski postupak protiv njega po mišljenju releventanih ustavnih stručnjaka protuustavan.

Naime, HRT tuži Kajina zbog klevete, zato što je u Saboru u travnju 2009. izjavio da se "na HRT-u kupuje gotovo svaka emisija, od Lica nacije do Poslovnog kluba", iako Ustav jasno kaže da zastupnik ne može odgovarati za ono što je izrekao u Saboru.

"Zastupnik ne može biti pozvan na kaznenu odgovornost, pritvoren ili kažnjen za izraženo mišljenje ili glasovanje u Hrvatskom saboru", piše u članu 76. stavak 2. Ustava Republike Hrvatske.

Kajin je sudu među ostalim priložio i mišljenje profesora ustavnog prava Roberta Podolnjaka koji smatra da se izraz "ne može biti kažnjen" odnosi na ovaj slučaj kada HRT tuži Kajina u građanskoj parnici za naknadu štete i traži 110.000 kuna plus zatezne kamate, što bi sve skupa Kajina moglo koštati i više od 200.000 kuna.

- Pričekat ću da sud donese odluku pa ću onda vidjeti što ću napraviti. Vjerojatno ću se za zaštitu obratiti Ustavnom sudu, a zatražit ću i mišljenje saborskog Odbora za Ustav. Svi ustavni eksperti s kojima sam razgovarao smatraju da mi se ne može suditi zbog onoga što sam rekao u Saboru. Ali oni Ustav samo tumače, a sud sudi, rekao je Kajin.

U postupku protiv njega prošlog je petka održano drugo ročište na kojem su svjedočili urednici dviju emisija koje je Kajin spomenuo, Branimir Bilić i Đuro Tomljenović koji su odbili bilo kakvu mogućnost da bi oni uzimali novac da bi nekog pozvali u emisiju.

Na prvom ročištu sudac Materljan je najavio da će zatražiti tumačenje Vrhovnog suda o tome smije li se suditi Kajinu, ali očito je da nikakav odgovor još uvijek nije dobio. (Z. C./Novi list)

 

damir kajin politika kleveta hrt kazneno djelo klevete imunitet saborski zastupnik igor materljan općinski sud u pazinu stalna služba buzet