Labinjan izumio samobalansirajućeg mobilnog robota

Labinjan izumio samobalansirajućeg mobilnog robota

14.12.2011. // Regional Express // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

Andrea Demetlika, student Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu, nedavno je na 36. Hrvatskom salonu inovacija s međunarodnim sudjelovanjem, zajedno sa kolegom Tomislavom Tomašićem osvojio s Tilterom još jednu zlatnu medalju. Dobili su i posebno priznanje za najbolje mlade inovatore od strane Moskovskog međunarodnog salona inovacija “Arhimed”. Inače dobitnik je nagrade za rad Samobalansirajući mobilni robot.  Andrea je  srednju školu završio u rodom Labinu,  i s obzirom da je dobitnik Dekanove nagrade za posebna dostignuća i promicanje ugleda faksa zaslužio je mjesto i na našem portalu. Što je zapravo tilter, čemu služi te kakvi su Andrei planovi za budućnost,možete pročitati u nastavku…

Tko je Tilter i čemu služi? 

Tilter je samobalansirajući mobilni robot koji se za razliku od klasičnih mobilnih robota razlikuje po tome što ima samo dva kotača. Konstrukcija robota je sama po sebi nestabilna te teži prevrtanju oko osi rotacije kotača. Djelovanjem motora robot se pokreće u odgovarajući smjer i time vraća u uspravni položaj. Robot se može upravljati putem računala ili mobitelom koristeći bluetooth komunikaciju.

Princip rada je sličan kao kod popularnog električnog vozila tvrtke Segway tako da bi se u budućnosti mogao razvijati u tom ili sličnom smjeru. Za sada robot služi kao odlična platforma za projektiranje i ispitivanje naprednih regulacijskih i estimacijskih algoritama, te kao takav može se koristiti za daljnja znanstvena istraživanja.

Što studiraš i odakle ideja za stvaranje robota?

Studiram na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu, smjer mehatronika i robotika. Ideja za stvaranje robota je proizašla iz želje da kolega Tomislav Tomašić i ja napravimo nešto konkretno odnosno da teoretsko znanje stečeno na faksu manifestiramo u stvarni projekt. Za realizaciju ovog projekta bilo je potrebno koristiti znanja iz područja mehanike, elektronike, programiranja i regulacije što čini ovaj projekt izrazito interdisciplinarnim i kao takav predstavlja jedan od najpoznatijih mehatroničkih problema. 

Koliko vremena si morao posvetiti stvaranju robota i je li bilo naporno?

Bio je to veliki izazov za koji je trebalo izdvojiti mnogo vremena, no kasnije se sve to višestruko vratilo. Naime, osim velikog iskustva kojeg smo stekli tokom realizacije ovog projekta bilo je tu brojnih nagrada i nezaboravnih sudjelovanja od kojih bi izdvojio Rektorovu nagradu, Dekanovu nagradu za posebna dostignuća i promicanje ugleda faksa, zlatno odličje na Inovi mladi u Zagrebu, te sudjelovanje na 13. međunarodnoj konferenciji proizvodnog strojarstva u Biogradu.

Kakve su reakcije iz javnosti i koliko je projekt bio prepoznat?

Nakon dobivenih nagrada i priznanja projekt je izazvao interes medija koji prate tehnološki razvoj pa smo tako sudjelovali u emisijama Znanstvena petica, Znanstvene vijesti i eHrvatska. Time smo stekli brojna poznanstva, te dobili mnogo podrška i čestitki. Potaknuti postignutim uspjehom osnovali smo Udrugu mehatroničara gdje se mladim i ambicioznim studentima omogućuje učenje o novim tehnologijama i razvitak vještina kroz rad na projektima tehničke prirode.

Kakvi su ti planovi za budućnost?

Hm… teško pitanje. Za sada volim držati sva vrata otvorena dok ne magistriram, no ipak ako bude neki zanimljiv posao nadam se da ću se vratiti doma u Istru.

 

 

(Stefani Veljak)  

andrea demetlika izum robot hrvatski salon inovacija tomislav tomašic.arhimed labin