Labin: Vodovod nepropisno zbrinjava azbestne cijevi?

Labin: Vodovod nepropisno zbrinjava azbestne cijevi?

9.1.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Crna kronika

Zbrinjava li labinski Vodovod propisno stare azbestno-cementne cijevi na trasi Breg - Koromačno koje, u projektu vrijednom oko četiri milijuna kuna, zamjenjuje novima? To se pitanje nameće nakon što nam se javio čitatelj koji nije želio da ga imenujemo, ukazujući da se one lome te zatrpavaju u zemlju. Ističe da je svako njihovo mehaničko oštećenje, zbog čestica azbestne prašine koje se pritom oslobađaju, potencijalno štetno po zdravlje, prvenstveno radnika, ali i tamošnjih mještana.


- Ne želim širiti paniku, ali ovo se treba znati. Pretpostavljam da je kakva inspekcija upozorila Vodovod pa se tek sada, na dionici kod Stanišovi, pripremaju vreće za taj otpad, no četiri metra duge cijevi i dalje se usitnjavaju mehanizacijom. Trebalo ih je vaditi cijele te ih odlagati na za to predviđene deponije, poručuje naš izvor koji nam je razbijene komade pokazao kod skretanja za Trget, dakle prije Stanišovi.


Tvrdi da se javio ponukan ovotjednim napisom u našem listu o tome da je ovlaštena pulska tvrtka Metis tijekom tri godine u Istri prikupila 200 tona azbesta. Po njegovim procjenama, labinski je Vodovod na spomenutoj dionici dosad zakopao do 70 tona takvog otpada.
Dino Škopac, direktor Vodovoda, odbacuje optužbe i napominje da se ova velika investicija izvodi prema zakonskim odrednicama, što podrazumijeva i uključivanje nadzora radova.


- Iz tvrtke koja obavlja nadzor preneseno mi je, s obzirom na to da nisam radio neposredno na terenu, da je ondje sve uredno te da se cijevi, upravo stoga jer sadrže azbest, uredno odlažu uz trasu. Pripremili smo i specijalne plastične vreće koje će otpremiti ovlašteni sakupljač iz Rijeke, a sve možemo potkrijepiti dokumentacijom, izjavljuje Škopac, najavljujući dovršetak radova za kraj mjeseca.


Po njemu je prirodno da se stare cijevi, zbog njihove veličine, malo oštete pri vađenju pa ne otklanja mogućnost da se eventualno negdje i može pronaći kakav njihov ostatak.


Da azbestne cijevi nije uputno lomiti na otvorenom, naglašava i Miljenko Cukon, rukovoditelj Metisa. Nema, veli, opasnosti ukoliko se one zatrpavaju zemljom, no problem su eventualna mehanička oštećenja iz kojih nastaje štetna prašina pa njoj izloženi radnici moraju biti primjereno zaštićeni.


Inače, azbest nije opasan zbog kemijskog sastava, nego zbog igličaste strukture čestica koje, nakon što se udahnu, lako ostaju u plućima. S obzirom na to da svaki pojedinac reagira drukčije, nije precizirana kritična doza ovog silikata.


Iz ureda glasnogovornice resornog ministarstva, pak, tvrde da o ovom slučaju njihov županijski ured inspekcije zaštite okoliša nije zaprimio prijavu.

I. RADIĆ

 

Foto: puknuta azbestna cijev

azbest Dino Škopac Vodovod d.o.o Stanišovi.Breg Koromačno nepropisno zbrinjavanje Metis Trget cijevi