Labin uvozi liječnike iz Novog Sada

Labin uvozi liječnike iz Novog Sada

10.7.2010. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Netom što je labinska Hitna pomoć ojačana timom za potrebe tzv. turističke ambulante, on je, kako doznajemo, ukinut zbog bolovanja liječnika. Zamjenu mu, zbog nedostatka kadrova, nije moguće pronaći pa će hitan trakt i usred sezone, unatoč većim potrebama, ostati na pet timova, odnosno jednom doktoru po smjeni.

Tek će vikendom po nekoliko sati, u najkritičnije vrijeme, dežurati po dva liječnika, zahvaljujući tome što je iz zagrebačke klinike «Vrh Vrhovac» sa specijalizacije «povučena» jedna labinska liječnica. Da u Labinu, ali i okolici, mediga nema ni za lijek, potvrđuje i to što u obiteljskoj ordinaciji na zamjeni radi liječnica iz Novog Sada! U Domu zdravlja «Dr. Lino Peršić», uz to, angažirane su i tri liječnice iz Rijeke.

Ulogu turističke ambulante na Labinštini, inače, nosi obiteljska ordinacija dr. Jadranke Mikac-Brenčić iz Rapca. Za teže pacijente zadužena je Hitna pomoć, gdje procjenjuju da bi za primjeren rad tijekom ljeta trebali imati osam timova, tj. po dva liječnika u šihti.

No, za to, osim kadrovskih, nemaju ni financijskih uvjeta. Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO), naime, sufinancira hitne pomoći jedino u gradovima s više od 30 tisuća stanovnika (u Istri, uz Pulu, i Umag, i to zbog udaljenosti od prve bolnice) pa labinski trakt radi zahvaljujući financijskim potporama Grada te općina s Labinštine.

Krajem godine, međutim, trebala bi zaživjeti reorganizacija, prema kojoj bi ovdašnja Hitna pomoć imala dvije terenske ekipe - jednu s liječnikom, medicinskim tehničarom i vozačem, drugu s dva tehničara specijalista urgentne medicine i vozačem - dok bi u ambulanti dežurali obiteljski liječnici i njihove medicinske sestre. (I. RADIĆ)

 

hzzo hitna pomoć labin hitna liječnici zdravlje