Labin u drugoj etapi 49. juniorske utrke Kroz Istru osvojio Danac Mathias Lisson

Labin u drugoj etapi 49. juniorske utrke Kroz Istru osvojio Danac Mathias Lisson

21.9.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Sport

Danac Mathias Lisson i Slovak Peter Sagan bili su najsretniji biciklisti po okončanju druge etape 49. juniorske utrke Kroz Istru koja se jučer u duljini od točno 100 kilometara vozila od Umaga do Labina. Lisson je dionicu svladao za 2:36.47 sati, pobijedivši s 25 sekundi prednosti nad Austrijancem Stefanom Maierom i 27 sekundi nad Saganom. Ovaj potonji, svjetski prvak u mountain bikeu i svjetski viceprvak u ciklokrosu, odjenuo je tako žutu majicu najboljeg na utrci. A najbolji hrvatski vozač, unatoč bolovima zadobivenim u prvoj etapi kao posljedica pada, bio je Deni Baniček koji je etapu završio na 14. mjestu sa 43 sekunde zaostatka. Tragičar dana je pak Španjolac Jesus Herrada, pobjednik u prvoj etapi, koji je zaostao više od 6 minuta.

Padovi na nizbrdici

S Herradom u »žutom« krenulo se u drugu dionicu koja je često znala skrojiti ukupni poredak. Do prolaznog cilja u Oprtlju najjači su se vozači štedjeli, bilo je par pokušaja bjegova, ali nisu zabrinjavali vodeće. U Oprtlju je najbolji bio Talijan Davide Gani koji je učvrstio vodstvo u poretku sprintera, a na tehnički veoma zahtjevnoj nizbrdici od Oprtlja do Livada bilo je nekoliko padova. Norvežanin Hervaag je završio u jarku, srećom ne dubokom, dok su pad, bez težih posljedica, doživjeli Francuzi Demare i Elissonde. U tom dijelu i lider Herrada je izgubio kontakt s prvim dijelom »pelotona« i više nije uhvatio vodeće. Prva selekcija dogodila se na usponu za Motovun gdje su Slovenci nabili jak ritam, a kad je na red došao brdski cilj u Karojbi pokazali su se Talijani, Fabio Felline koji je zadržao prvo mjesto u poretku brdaša i Manuel Bongiorno.

Na potezu od Karojbe do Dražeja krenulo je obračunavanje za etapnu pobjedu, stvorilo se više skupina na čelu, a u jednoj od njih bio je i hrvatski reprezentativac Deni Baniček. Na brdskom cilju u Dražeju Danac Lisson odradio je »generalnu probu« za ono što je mislio izvesti kasnije, i usput osvojio brdski cilj.

 

Rijetko viđena akcija

Dvadeset kilometara prije cilja na čelu se formirala poveća skupina od 35-40 biciklista i bilo je jasno da će se u njoj tražiti pobjednik etape. Na prolaznom cilju u Potpićnu najprisebniji je bio Slovak Jan Sokol da bi potom deset kilometara prije cilja u vodstvu bila skupina od osam vozača. A da sve bude u znaku osmice točno osam kilometara prije cilja Danac Lisson krenuo je u bijeg. To je ujedno bio i trenutak u kojem su ga posljednji put vidjeli ostali vozači. Idući je bio na proglašenju pobjednika. U rijetko viđenoj akciji na ovoj utrci Danac je gutao metar po metar u pobjedničkom pohodu. U Labin je ušao s tridesetak sekundi prednosti i uspio ih sačuvati gotovo u cijelosti do samog cilja na kockicama u starom Labinu.


- Iskreno, nisam očekivao da ću uspjeti sam na čelu uspjeti odraditi tih posljednjih osam kilometara. Noge su me slušale i pokušao sam bijeg, ali sam očekivao da će mi se još netko pridružiti. To se nije dogodilo i kako su kilometri odmicali tako sam ja pojačavao ritam. Veliki su posao odradile i moje momčadske kolege - kazao je Danac kojemu je to peta pobjeda ove sezone.
Danas se vozi treća etapa, start je u Rapcu u 9 sati, a cilj na pulskim Giardinima u 11.30.

 

Giuliano LIBANORE

Snimio Slaven RADOLOVIĆ

Rezultati

Rezultati 2. etape (Umag - Pula, 100 km): 1. Mathias Lisson (Danska) 2:26.47, 2. Stefan Mair (Austrija) 0.28, 3. Peter Sagan (Slovačka) 0.30, 4. Fabio Felline (Italija) 0.33, 5. Nejc Košir (Slovenija) isto vrijeme, 14. Deni Baniček 0.51, 52. Anton Benčić 5.51, 59. Alen Verbanac-Jovanović 8.51, 100. Juraj Ugrinić 18.28, 104. Marin Anđelini 22.03, 117. Mauro Hrastnik (svi Hrvatska) 28.13.


Ukupni poredak nakon 2. etape: 1. Sagan 4:48.45, 2. Felline 0.15, 3. Johan Le Bon (Francuska) 0.21, 4. Lisson i. v., 5. Pawel Poljanski (Polj) 0.23, 36. Baniček 1.41, 53. Benčić 6.49, 60. Verbanac - Jovanović 9.22, 88. Ugrinić 18.59, 113. Hrastnik 43.38.

 

Foto:KRALJ LABINA - Danac Mathias Lisson  

 

49.biciklistička utrka Kroz Istru etapa biciklizam Mathias Lisson Mauro Hrastnik sport natjecanje