Labin: Treba nam Gradska straža

Labin: Treba nam Gradska straža

14.3.2014. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Kultura

Sedmoro srednjoškolaca javilo se na natječaj Labin Art Republike za posao uprizorenja povijesnih ličnosti: pet djevojaka želi biti Giuseppina Martinuzzi, a dva mladića Matija Vlačić ili labinski rudar. S obzirom da je natječaj trajao od 3. do 10. ožujka, prosjek od jednog prijavljenog dnevno je sasvim dobar, ali u Gradu kažu da će produžiti rok jer vremena za odluku ima, a oni žele imati dobru bazu za izbor. Trojka koja bude izabrana tri će dana tjedno tijekom turističke sezone šetati starim gradom i upućivati posjetitelje na aktualna kulturna događanja.

Ništa neobično i već viđeno, ali u Labinu prvi put. Slično kao i uprizorenje Uskočke bitke, koje je prošle godine bio najatraktivniji događaj LAR-a. Doduše, preglednost događanja nije bila najbolja jer se odvijala ispred gradskih vrata budući da su organizatori nastojali što više držati povijesnih činjenica.

Odmah je bilo jasno da je ideja, što se tiče reakcije publike, izvrsna, ali da nam treba malo više umjetničke slobode. Da se bitka odigrala nasred place ili ispod bastiona Torion, publika bi s povišenih dijelova trga vidjela znatno ljepši prizor. Ne mora to biti ni borba Uskoka i Labinjana, nego se mašti može dati na volju, pa se jednostavno mogu obračunati dvije vojske. Draž je u kostimima i rekvizitima smještenima u autentičan ambijent.

Dio kostima za lanjsku bitku izrađeno je u tekstilnom pogonu Centra za inkluziju, a tako će biti s ovogodišnjom haljinom za Giuseppinu i odijelima za "Moteta" i, da ga krstimo, rudara Sipeta. Treba li na tome stati ili bi se negdje u gradu ili okolici moglo izraditi replike oružja i opreme za

Uskočku bitku? Sve i da bi za takvo što trebalo otići koji kilometar dalje, Grad bi ipak mogao bolje, ljepše i u konačnici jeftinije uprizoriti bitku ako bi imao vlastitu srednjovjekovnu oružanu družinu. Recimo, Gradsku stražu, koja se, uostalom, te 1599. godine borila s Uskocima. Mogli bi tako turisti fotografirati i odred gradske straže dok maršira ulicama grada, članovi straže mogli bi nositi zastavu na otvorenju LAR-a, a bilo bi lijepo vidjeti dvojicu kako s helebardama stražare ispred ulaza u muzej kada se u njemu otvara izložba.

Štoviše, možda bi to kroz koju godinu preraslo u kakav festival srednjovjekovnih družina u sklopu LAR-a, koji bi ostvario nedosanjani san organizatora, a to je da turisti iz cijele Istre pohrle u Labin.

Postoji samo jedan problem, zna se koji - novac. Loredana Ružić Modrušan, voditeljica LAR-a, ima žarku želju da javnost sazna da od 400 tisuća kuna, koliko iznosi njen godišnji proračun, Grad daje samo 220 tisuća kuna, a ostatak valja namaknuti od sponzora. To je bitka kojom se ovih dana bavi.

 

Robi Selan

 

 

 

gradska straža labin art republika giuseppina martinuzzi loredana ružić modrušan kultura sezonski posao