LABIN: SMOTRA FOLKLORA I KULTURNOG STVARALAŠTVA BOŠNJAKA U RH U posljednje tri godine sredstva za rad bošnjačkih asocijacija povećana za 40 posto

LABIN: SMOTRA FOLKLORA I KULTURNOG STVARALAŠTVA BOŠNJAKA U RH U posljednje tri godine sredstva za rad bošnjačkih asocijacija povećana za 40 posto

14.11.2021. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Kultura

Sabor bošnjačkih asocijacija Hrvatske (SABAH) je kao najveća krovna organizacija Bošnjaka i bošnjačkih udruga održao je u subotu u labinskoj Gradskoj vijećnici sjednicu svog izvršnog odbora. Prije početka rada labinski gradonačelnik Valter Glavičić pozdravio je prisutne članove vijeća i poželio im sretan i uspješan rad. Između ostaloga Glavičić je naveo da su dobro došli i da je bošnjačka etnička zajednica prepoznata kao dio Labina i da uvelike doprinosi na statusu Labina kao jedne ugodne sredine za život.

Prije gradonačelnika članovima izvršnog odbora se obratio jedan od najiskusnijih članova bošnjačke zajednice u Labinu i Istri Mehmed Džekić koji je ukratko upoznao prisutne o povijesti grada Labina njegovim znamenitostima, događajima i važnim osobama. Predsjednik SABAH-a Kadro Kulašin koji je i predsjedavao sjednicom je gradonačelniku Labina uručio zahvalnicu za susretljivost, razumijevanje i kvalitetnu suradnju. U radnom dijelu predsjednik Kulašin je podnio izvješće o radu SABAH-a u proteklom razdoblju, utrošenim financijskim sredstvima, te planu rada za 2022. godinu. Izvještaji su kroz kraću diskusiju usvojeni.


Predstavnici članica SABAH-a su isto tako podnijeli svoje izvještaje i konstatirano je i usvojeno kao zaključak da je i bez obzira na ograničenja koja postoje i u uvjetima kojima rade napravljeno puno. Povećana su odobrena sredstva od strane Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske u posljednje tri godine za oko 40 posto. Ocijenjeno je kako je to zahvaljujući kvalitetnim i konkretnim projektima i domaćinskim i odgovornim odnosom prema dodijeljenim sredstvima. Mlade članice SABAH-a su predložile da im se osigura stručna pomoć u izradi projektne dokumentacije. Kao jedan od važnijih zaključaka je usvojen zahtjev im se pomogne organizirajući stručne radionice od strane SABAH-a. Isto tako je donesena odluka da slijedeća XV. Smotra folklora i kulturnog stvaralaštva Bošnjaka u Republici Hrvatskoj da se u punom sastavu održi u gradu Labinu.


Nakon sjednice su u labinskom Circolu u sklopu 14. Smotre folklora i kulturnog stvaralaštva Bošnjaka u RH nastupili KUD-ovi Đulistan iz Labina, Kršanski ljiljani, Buzetski biseri i „Bosna Istarske županije“ iz Pule.

Autor: Branko Biočić

bošnjaci sabah kadro kulašin manjine folklor