Labin: Smanjen broj prometnih nesreća

Labin: Smanjen broj prometnih nesreća

10.7.2012. // Radio Labin // Objavljeno u kategoriji Crna kronika

U prvih šest mjeseci ove godine na području Labinštine dogodile su se 74 prometne nesreće što je za 24 nesreće ili 24 posto manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine kada se dogodilo 98 prometnih nesreća. U 28 prometnih nesreće bilo je ozlijeđenih osoba, ali za 3 prometne nesreće ili 10 posto manje nego u prvih šest mjeseci 2011.godine.U 46 prometnih nesreća evidentirana je samo materijalna šteta.

U prometnim nesrećama koje su se dogodile u ovoj godini nije bilo poginulih za razliku od prošle godine kad su se dogodile dvije prometne nesreće sa smrtno stradalim osobama.

Najčešća greška zbog koje je došlo do prometne nesreće je nepropisna ili neprilagođena brzina koja je bila uzrok u 25 prometnih nesreća ili 34 posto, a najčešći uzrokovatelji su vozači starosti od 51 do 59 godina i stariji od 60 godina koji su prouzrokovali po 13 nesreća kao i mladi vozači od 18 do 24 godine koji su prouzrokovali 9 prometnih nesreća. U 13 prometnih nesreća ili njih 18 posto vozači su bili pod utjecajem alkohola, a kod osam vozača utvrđena je koncentracija alkohola veća od 1,50 promila ili su se odbili podvrgnuti alkotestiranju. Inače u prvih šest mjeseci labinska je policija utvrdila 954 prometna prekršaja od čega 287 prekršaja prekoračenja brzine, 91 prekršaj upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, 11 prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava te 184 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa.  

 

Iz Policijske postaje Labin stoga  poručuju da će u cilju i ostvarenja sigurne turističke sezone u sljedećem razdoblju provoditi prometne akcije usmjerene prvenstveno na smanjenje brzine te upravljanje pod utjecajem alkohola ili droga. Posebno će kontrolirati vozače mopeda i motocikala, korištenje zaštitne kacige te korištenje sigurnosnog  pojasa ne samo kod vozača već i svih ostalih putnika u vozilu. Labinska policija poduzimat će i pojačane mjere prema učestalim prekršiteljima prometnih nesreća, recidivistima te vozačima koji upravljaju vozilom unatoč izrečenoj zabrani upravljanja određenom kategorijom.

 

policija pp labin prekršaji prometne nesreće nesreće izvještaj droga alkohol