LABIN| Rasprava o problemu septičkih jama i displeju

LABIN| Rasprava o problemu septičkih jama i displeju

6.11.2019. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Politika

Labinski gradonačelnik Valter Glavičić dodao je da se svi slažu kako je projekt Aglomeracija Labin-Raša-Rabac najbitniji projekt Labinštine "i to ne samo zbog pola milijarde kuna koliko vrijedi, nego zbog bitnosti zaštite pitkih voda, konačnog rješavanja problema otpadnih voda, a pogotovo zato što je Labinština prostor na kojem postoje tako bogate rezerve pitke vode"

"Da li postoji evidencija septičkih jama za privatne i pravne osobe na području Labinštine i o kojem se broju radi? Radi li se analiza intenziteta i kontrola pražnjenja tih septičkih jama? Da li je u Vodovodu Labin zaposlena osoba u svojstvu vodnog redara sukladno Zakonu o vodama te Zakonu o vodnim uslugama te što je s kadrovskim promjenama u Vodovodu Labin o kojima se govorilo na koordinaciji načelnika i gradonačelnika", pitao je na prošloj sjednici Gradskog vijeća Labina vijećnik Darko Martinović (Nezavisna lista Silvana Vlačića).

Zapošljavanje vodnog redara

- Evidencija septičkih jama i njihova pražnjena u Vodovodu Labin postoji. Preuzeta je od 1. Maja te je i nastavljeno vođenje te dokumentacije. Što se tiče zapošljavanja vodnog redara, navedeni zakoni predviđaju njegovo postojanje, iako istovremeno zabranjuju zapošljavanje zbog procesa objedinjavanja, koji je i započet tim zakonom, a trebao bi se nastaviti uredbom. Trenutno smo u pravnim škarama, ali zamolit ćemo nadležno ministarstvo da nam objasni kako popuniti određena radna mjesta uz rečenu zabranu. Ili se možda čeka okrupnjavanje pa da se onda zaposli određeni broj vodnih redara koji su predviđeni tim zakonom, odgovorio je Dino Škopac, direktor Vodovoda te dodao kako on ne prisustvuje koordinacijama gradonačelnika i načelnika pa na to pitanje i ne može odgovoriti.

Labinski gradonačelnik Valter Glavičić dodao je da se svi slažu kako je projekt Aglomeracija Labin-Raša-Rabac, koji će riješiti problem nelegalnih septičkih jama, vrijedan pola milijarde kuna, sigurno najbitniji projekt Labinštine "i to ne samo zbog pola milijarde kuna, nego zbog bitnosti zaštite pitkih voda, konačnog rješavanja problema otpadnih voda, a pogotovo zato što je Labinština prostor na kojem postoje tako bogate rezerve pitke vode".

- Mislim da smo svi nekako došli do toga da je sada pravi trenutak za realizaciju tog projekta, s obzirom da i jedna od direktiva EU-a nalaže da se to riješi kako treba. Takav projekt traži puno toga - puno financija, tehničkih proračuna i izračuna, traži strahovito zahtjevne kadrovske potencijale. Smatram da je ovo prevažan projekt da bismo ga radili na način da nismo sto posto sigurni u sve to skupa. Zato se sve trenutno analizira i u dogledno vrijeme javnost će dobiti sve potrebne informacije, odgovorio je gradonačelnik Glavičić. 

Reklama odvlači pažnju

Martinović se osvrnuo i na LED display za reklame tvrtke Rudar marketing u vlasništvu predsjednika NK Rudar Remza Zalihića koji je postavljen na kružnom toku kod Spara te upitao je li i od koga tražena suglasnost za njegovo postavljanje na najfrekventnijoj prometnoj lokaciji u gradu, smatrajući da se time usporava i ugrožava promet i vozača i pješaka. Odgovorio mu je pročelnik Odjela za komunalne djelatnosti Donald Blašković koji je istaknu da je Gradsko vijeće donijelo Odluku o reklamiranju, a u prilogu te odluke nalazio se i plan postave LED panoa za reklamiranje.

- Bila je navedena ta i još jedna lokacija na cesti Labin - Rabac, 'ispod Lakovca'. Raspisan je javni natječaj, a prilikom postave zatražene su i dobivene sve potrebne suglasnosti, rekao mu je pročelnik Blašković. Gradonačelnik Glavičić u konačnici je istaknuo da studije treba raditi u slučajevima definiranim zakonom, primjerice ako se dira prometnica, a da je ovdje riječ o nečemu što je od ceste udaljeno više od propisane minimalne udaljenosti.


Branko Biočić


gradsko vijeće led displey darko martinović silvano vlačić