Labin prvi usvojio Akcijski plan na temelju europske preporuke: NUŽNOST DONOŠENJA PLANA U 2019. GODINI GOVORI DA SMO DALEKO OD RAVNOPRAVNOSTI SPOLOVA

Labin prvi usvojio Akcijski plan na temelju europske preporuke: NUŽNOST DONOŠENJA PLANA U 2019. GODINI GOVORI DA SMO DALEKO OD RAVNOPRAVNOSTI SPOLOVA

1.12.2019. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Protekom dvije godine bit će vidljivo u kojoj mjeri je Akcijski plan realiziran, a to će, na neki način, biti i ocjena rada našeg Povjerenstva. No, tek onda kada ne bude postojala potreba za pisanjem ovakvih dokumenata, znat ćemo da smo, kao društvo, napravili nešto veliko, rekla je zamjenica gradonačelnika Federika Mohorović Čekada.

Na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća, labinski su vijećnici jednoglasno usvojili prvi Akcijski plan za ravnopravnost spolova Grada Labina za razdoblje od 2020. do 2022. godine. Radi se o obvezi koju je Grad Labin preuzeo u prosincu 2017. godine, kad je isti saziv Gradskog vijeća donio odluku o pristupanju Europskoj povelji o ravnopravnosti spolova na lokalnoj razini.

Nema zakonske obveze

Europskom poveljom se lokalne i regionalne uprave obvezuju da će slijediti načela ravnopravnosti spolova i Povelju provoditi u svojim sredinama. Kako bi se to i ostvarilo, jedinica lokalne ili područne (regionalne) samouprave - potpisnica Povelje, mora u roku od dvije godine od dana pristupanja donijeti Akcijski plan kojim će se odrediti prioriteti i aktivnosti grada na tom području.

Ovu točku dnevnog reda vijećnicima je obrazložila zamjenica gradonačelnika Federika Mohorović Čekada, ujedno i predsjednica labinskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova. Iako gradovi nemaju zakonsku obvezu osnivanja Povjerenstva za ravnopravnost spolova, Grad Labin učinio je to još 2009. godine. Radi se o radno-savjetodavnom tijelu Gradskog vijeća Grada Labina, osnovanom s ciljem promicanja ravnopravnosti spolova na lokalnoj razini i provedbe Zakona o ravnopravnosti spolova i Nacionalne politike za promicanje ravnopravnosti spolova, načela ravnopravnosti spolova i promicanja ljudskih prava na svim područjima djelovanja.

Bez primjedbi građana

- Riječ je o dokumentu koji je jasan, sažet i mjerljiv. Zahvaljujem članovima Povjerenstva koji su sudjelovali u njegovu kreiranju, složili smo se da je bitno staviti fokus na ona područja rada, mjere i aktivnosti koje su važne za Grad Labin. Samim time, protekom ove dvije godine, bit će lako vidljivo u kojoj mjeri se Akcijski plan i realizirao, a to će, na neki način, biti i ocjena rada našeg Povjerenstva koje u ovom mandatu planira i druge aktivnosti. Međutim, činjenica da danas, u 2019. godini, donosimo akcijski plan za ravnopravnost spolova, govori nam u prilog tome da smo daleko od prave ravnopravnosti. Tek onda kada ne bude postojala potreba za pisanjem ovakvih dokumenata, znat ćemo da smo, kao društvo, napravili nešto veliko, rekla je Mohorović Čekada.

Akcijski plan ravnopravnosti spolova bio je izložen savjetovanju sa zainteresiranom javnošću u trajanju od 30 dana, u kojem periodu nije pristigla nijedna primjedba. Područja iz Europske povelje koja ovaj dokument obuhvaća su, primjerice, političko zastupanje i sudjelovanje u političkom i građanskom životu, pružanje usluga građanima te borba protiv stereotipa. Istarski potpisnici Europske povelje o ravnopravnosti spolova na lokalnoj razini su, uz Grad Labin, Općina Vižinada te Istarska županija, a Grad Labin prvi je donio ovakav Akcijski plan.


Branko Biočić


akcijski plan ravnopravnost spolova federika mohorović čekada