LABIn: Po invalidninu na treći kat

LABIn: Po invalidninu na treći kat

26.10.2010. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Kako doći u Centar za socijalnu skrb koji se nalazi na trećem katu u zgradi bez lifta? To pitanje u Labinu već godinama muči osobe s invaliditetom te one starije i nemoćne, a odgovora još nema.

Do daljnjega će, naime, brojne takve korisnike, u sredini koja bi se htjela zvati gradom bez barijera, djelatnici centra primati u prizemlju na - hodniku. Da bi se riješila invalidnina, jednokratna potpora, doplatak za pomoć i njegu treba samo - nakon svladanog vanjskog stepeništa - parlafonom dozvati službenika.

"Ne možete u hodniku ispoštovati načelo tajnosti podataka jer tu nema privatnosti. Naravno da neki korisnici ne žele da prolaznici slušaju o njihovim problemima, a socijalni radnik je prinuđen ondje obavljati cijelu proceduru. I inače nam nedostaju prostorije za rad s korisnicima te provođenje radionica", obrazlaže Klaudio Dragovina, ravnatelj centra.

Zgrada u kojoj je centar (sa stražnje strane policijske postaje) dijelom je državna, a dijelom u vlasništvu labinske srednje škole kojoj socijalna ustanova za dio prostora plaća najam.

Dragovina ističe da već duže traže preseljenje na primjerenije mjesto, no tek je on, kako veli, kad je izabran na čelnu funkciju prije dvije godine, proslijedio službeni zahtjev nadležnom Središnjem državnom uredu za upravljanje imovinom. Učinjeno je to, kaže, u dogovoru s matičnim ministarstvom, a s inicijativom je upoznata i pravobraniteljica za osobe s invaliditetom, koja podržava centar u ostvarenju načela pristupačnosti okoliša.

Očekivali su, veli ravnatelj, da će se skrasiti u prizemlju nakon što se iselio ured za obranu, no to je izostalo.

"Postupak je u tijeku, pokušavamo stvar ubrzati slanjem požurnica. Odgovornost je na Središnjem državnom uredu, koji mora realno sagledati našu molbu u odnosu na one drugih interesenata. Vjerujem u pozitivno rješenje, no teško mi je govoriti o roku", dodaje Dragovina.

Denis Dundara
, predsjednik gradske Udruge osoba s invaliditetom, napominje da je ovo gorući problem kada je posrijedi arhitektonska pristupačnost ustanova.

"Preseljenje centra jedino je rješenje jer bi ugradnja lifta vjerojatno bila preskupa, a ovako je našim članovima, koji gotovo svi moraju po papire u tu ustanovu, jako, jako teško. No, doista nisam imao ni jednu pritužbu na njihov tamošnji prijem", kaže Dundara.

Primjećuje da se svi novi prodajni centri otvaraju u prizemlju, ili pak imaju parkirna mjesta za osobe s invaliditetom u blizini dizala. U Labinu su, ističe, prilaznim rampama dobro pokrivene gradska i javna poduzeća te institucije, pošta, banke, dvorana, škole…

"Država je, međutim, ta koja se ne pridržava zakona, po kojem su sve javne ustanove do kraja 2007. morale imati prilazne rampe. Mi smo se, primjerice, kao udruga, sudjelujući na natječaju Županije, izborili za postavljanje one druge, neophodne, na Domu zdravlja", kaže.

Bez rampe je još uvijek policijska postaja, no nadležni su, prenosi nam Dundara, obećavali da će je postaviti do konca godine. (I. RADIĆ)

Preselila udruga osoba s invaliditetom

Udruga osoba s invaliditetom uređuje prostorije u prizemlju tzv. poduzetničkog inkubatora, kamo se nedavno, u dogovoru s Gradom, preselila.


"Dosad smo bili ispod policijske postaje, no istekao nam je ugovor o najmu s MUP-om, koji ondje planira urediti arhivu. Više nije bilo mjesta za nas unatoč naporima gradonačelnika Tulija Demetlike i načelnika postaje Elvisa Zahtile oko dogovora s Ministarstvom", kaže Dundara.

Najavljuje da će ovih dana pred inkubatorom postaviti i prilaznu rampu.

 

 

centar za socijalnu skrb invelidi pristup klaudio dragovina denis dundara