Labin: Pješakinja teško ozlijeđena na pješačkom prijelazu Kod socijalnog

Labin: Pješakinja teško ozlijeđena na pješačkom prijelazu Kod socijalnog

20.2.2024. // PU Istarska // Objavljeno u kategoriji Crna kronika

U prometnoj nesreći, koja se dogodila jučer oko 14.45 sati u Labinu, teško je stradala 58-godišnja pješakinja.

Nesreća se dogodila kada je 20-godišnjak upravljao osobnim automobilom, pulskih registracijskih oznaka, kolnikom Ulice Mate Blažine. Dolaskom do semaforiziranog raskrižja s Ulicom Zelenice, prilikom skretanja u lijevo, nije se kretao smanjenom brzinom kako bi propustio pješakinju, koja je u tom momentu prelazila kolnik preko obilježenog pješačkog prelaza, dok joj je na semaforu bilo upaljeno zeleno svjetlo. U nesreći je pješakinja zadobila teške tjelesne ozljede te je zadržana na liječenju u riječkoj bolnici.

Protiv 20-godišnjaka se podnosi kaznena prijava poradi izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu.

Budući da su pješaci jedna od ugroženijih skupina sudionika u prometu, Policijska uprava istarska ponovno upozorava vozače da obrate pozornost na njih i da ih uvažavaju u prometu. Naime, kada se približavaju pješačkom prijelazu, vozači bi trebali smanjiti brzinu kretanja tako da se mogu pravovremeno zaustaviti i propustiti pješake koji prelaze preko kolnika. U slučaju kada se u blizini pješačkog prijelaza nalaze djeca, stariji ili osobe s invaliditetom, vozači bi svakako trebali usporiti i pripaziti hoće li te osobe prelaziti cestu.

Sankcije za vozače koji ne propuste pješake

Za nepropuštanje pješaka na obilježenom pješačkom prijelazu propisana je novčana kazna od 60 eura. U slučaju da vozilo udari u pješaka, kazna je veća. Ako je pješak lakše ozlijeđen, tada se vozač dodatno kažnjava s još 260 eura, a u slučaju da pješak zadobi teže ozlijede, tada se protiv vozača podnosi kaznena prijava za kazneno djelo izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu.

Za navedeno kazneno djelo može se izreći kazna zatvora do pet godina, odnosno do osam godina ako se radi o osobito teškoj tjelesnoj ozljedi. Ako pješak smrtno strada, tada se vozač koji je izazvao nesreću može kazniti kaznom zatvora do 15 godina.

Također je bitno napomenuti kako je vozač, koji je izazvao nesreću s ozlijeđenim osobama, dužan pružiti pomoć ozlijeđenima, a ne napustiti mjesto događaja. Tko ne pruži pomoć osobi u opasnosti koju je sam prouzročio, iako je to mogao učiniti bez veće opasnosti za sebe ili drugog, čini kazneno djelo nepružanje pomoći i može se kazniti kaznom zatvora do tri godine.   
 


Foto: Za ilustraciju, MUP


policija kod socijalnog pješak