Labin: Otvorio se Centar za pomoć starijim osobama „Centar +65“

Labin: Otvorio se Centar za pomoć starijim osobama „Centar +65“

8.3.2013. // Radio Labin // Objavljeno u kategoriji Društvo

Prigodnom svečanošću danas je u zgradi bivšeg IUR-a otvoreno sjedište Centra za pomoć starijim osobama „Centar +65“. Govoreći na otvorenju labinski gradonačelnik Tulio Demetlika kazao je kako Grad dužni niz godina razmišlja kako podići standard osobama treće životne dobi. Kazao je i kako je vrijednost projekta 385 tisuća kuna, te da projekt sa 265 tisuća kuna  sufinancira Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva, dok je Grad osigurao 120 tisuća kuna.

O značaju Centra zamjenica gradonačelnika i koordinatorica projekta Labin – Zdravi grad pod čijim okriljem će Centar raditi Eno Modrušan je kazala: (ton – Eni Modrušan). Bez obzira na sufinanciranje Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, usluge će se starijim osobama morati naplaćivati, a sve kako bi, a to je i jedan od uvjeta Zaklade, on za dvije godine postao samoodrživ: (ton – Eni Modrušan 1). U Centru su zaposlene dvije osobe i 12 volontera. Koje će usluge, od ponedjeljka Centar +65 nuditi govori njegova voditeljica Tanja Franković: (ton – Tanja Franković). Osim toga Centar će organizirati i edukativne, kulturne i sportske aktivnosti za osobe treće životne dobi, a potrebitih starijih osoba, kako smo čuli na otvaranju, u Labinu svakim danom ima sve više.

 

Labin.hr:

 

Usluge Centra obuhvaćaju organizaciju i dostavu toplog obroka u dom korisnika, održavanje osobne higijene, nabavku lijekova i prijevoz do/od liječnika te ostalih institucija, nabavku namirnica, obavljanje sitnijih popravaka po kući te ostalih kućanskih poslova i sl.

 

Podrškom partnera i angažmanom volontera raznih dobnih i stručnih profila organizirati će se edukativne, kulturne i sportske aktivnosti prilagođene osobama starije životne dobi što značajno utječe na njihovu socijalizaciju i integraciju u društvu, kao i prevladavanje osjećaja usamljenosti. Ovim projektom želi se potaknuti i razvoj međugeneracijske solidarnosti na način da volonteri svojim znanjem i vještinama doprinose radu Centra te istodobno razvijaju osjećaj solidarnosti, smisla i ispunjenosti.

 

Projekt „Centar +65“ osmišljen je participativnom demokracijom formiranjem Građanskog odbora za provedbu projekta na Javnom savjetovanju koje je bilo održano u rujnu prethodne godine. Građanski odbor, tijelo zaduženo za pripremu i provedbu projekta, sastoji se od 9 članova (Alda Miletić, Sanja Dobrić, Nada Išin, Nada Križanac, Alen Halilović, Jelena Batelić, Marin Zagrić, Adrijano Biletić i Danijela Zandel) koji su zaduženi za financijsko i programsko praćenje provedbe projekta, osmišljavanje i izradu modela održivosti, vrednovanje rezultata i njegov utjecaj na razvoj lokalne zajednice, te praćenje uključivanja i informiranje građana o provedbi projekta.

 

Realizacija projekta omogućena je financijskom podrškom Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva u visini od 70% ukupne vrijednosti projekta. Ostalih 30% osigurao je Grad Labin. Ukupna vrijednost projekta je 380 tisuća kuna.

 

Grad Labin poziva sve zainteresirane građane da se svojim upitima obrate djelatnicama Centra na broj telefona 853 523 ili 099 2622653, te elektronskom poštom na adresu info@centar-plus65.com.

 

Sve dodatne informacije mogu se pronaći online na www.centar-plus65.com.

 

Cjenik usluga.pdf414.03 KB

 

 

Foto: Tanja Franković, voditeljica Centra za pomoć starijim osobama 65+

 

 

 

 

 

tanja franković centar za pomoć starijim osobama 65+ demetlika starije osobe pomoć