Labin među deset gradova u Hrvatskoj koji su prošle godine izdvojili najviše za subvencije poduzetnicima

Labin među deset gradova u Hrvatskoj koji su prošle godine izdvojili najviše za subvencije poduzetnicima

1.1.2022. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Portal gradonačelnik.hr objavio je analizu podataka FINA-e o konsolidiranim proračunima gradova koji  pokazuju da je Grad Labin među deset gradova u Hrvatskoj koji su prošle godine izdvojili najviše sredstava  iz proračuna za subvencije poduzetnicima po glavi stanovnika.

Labin: Kroz 10 mjera vrijednih 1,5 milijuna kuna pomoglo se gospodarstvu u najgorem razdoblju lockdowna

Top deset gradova po visini izdvojenih sredstava za subvencije poduzetnicima po stanovniku zatvara Grad Labin s izdvojenih 107 kuna po stanovniku.

Grad Labin odavno je prepoznat na razini države kao grad koji iznimne napore ulaže u segment mladih, demografije ali i gospodarstva. Možda i najpoznatija poveznica prema gospodarstvu je kvaliteta koju imaju rijetki gradovi u Hrvatskoj, a to je da Labin uspijeva u isto vrijeme razvijati turizam po čemu su uz bok najpoznatijim turističkim središtima Jadrana, ali i industriju. Proizvodne djelatnosti forte su Grada Labina, odnosno Poslovna zona Vinež koja je u poduzetničkim krugovima oduvijek tema razgovora i primjer kako jedna lokalna zajednica treba funkcionirati.

O toj temi smo već mnogo puta pisali i isticali kako je ovaj grad na istočnoj obali Istre razvoju gospodarstva pristupio fazno s jasnom vizijom napretka te su u tome jedni od zasigurno najuspješnijih primjera u Hrvatskoj.

Stoga ne čudi da su na temelju podataka konsolidiranih proračuna, po redoslijedu kojeg su naši analitičari napravili, među vodećih deset gradova po izdvajanju za subvencije trgovačkim društvima i zadrugama izvan javnog sektora za 2020. godinu.

Brojne su mjere, koje Grad Labin osigurava svake godine i kojima olakšava poslovanje početnicima ali i velikim investitorima poput onih u Poslovnoj zoni Vinež koje su primjerice pri kupnji zemljišta u zoni dočekali uvjeti potpuno infrastrukturno opremljenog zemljišta i  brojne olakšice. U prilog tome ide da je zona popunjena te da su pri kraju radovi na drugoj tvornici CAREL Adriatica, već godinama proglašavanog najboljeg velikog trgovačkog društva u Istri. Radovi se privode kraju na najmodernijem postrojenju ove velike talijanske kompanije izvan matične zemlje, a ovo je druga njihova tvornica u labinskoj poslovnoj zoni što dovoljno govori o okruženju u kojem funkcioniraju ovako renomirana biznis imena.

No, 2020. bila je ipak ponešto drukčija za sve lokalne zajednice pa tako i za Labin. Ono po čemu se izdvajaju i što je zasigurno jedan od čimbenika koji je dodatno utjecao na konačne brojke je činjenica da se Labin u trenucima najveće krize gospodarstva u novijoj povijesti, onoj prošlogodišnjoj tijekom lockdowna i sveopće krize uzrokovane epidemijom izrazito dobro snašao. Naime, u trenucima kada je bilo najpotrebnije uveli su deset različitih mjera pomoći lokalnom gospodarstvu te su brzim djelovanjem uloživši značajna sredstva uspjeli utjecati na pozitivan ishod jedne naizgled ne tako sjajne situacije. Samo za te mjere, djelujući brzo i odgovorno Grad Labin je osigurao  više od 1,5 milijuna kuna.

‘U tim trenucima razmišljali smo o posljedicama kakve se mogu dogoditi i na koji način da olakšamo poduzetnicima, no naglasak je bio na olakšavanje poslovanja što za krajnji rezultat ima očuvanje radnih mjesta naših sugrađana. Vjerujemo kako smo uz mjere koje je i država poduzela u datom trenutku uspjeli utjecati na povoljan ishod’ – ističe gradonačelnik Valter Glavičić.

Bilo je tu raznih mjera, od  potpora za kupnju grijalica, oslobađanja od plaćanja poreza na korištenje javnih površina, odgode i oslobađanja plaćanja komunalne naknade, odgode plaćanja naknade za koncesijska odobrenja, potpora za nabavu dezinfekcijskih sredstava, oslobađanje plaćanja najma gradskih terasa, oslobađanja plaćanja najma za gradske prostore dok god su mjere zabrane poslovanja na snazi kao i oslobađanje plaćanja komunalne naknade za sve one poduzetnike koje su ove mjere zabrane ili ograničenja rada zahvatile i slično.

Valja naglasiti i kako je krajem 2020. godine Grad Labin zajedno s Istarskom županijom, Istarskom razvojnom agencijom IDA-om d.o.o. i poslovnim bankama te ostalim gradovima u Istri pokrenuo Program kreditiranja “Poduzetnik Istarska županija 2020”. Ukupni kreditni potencijal kreditne linije „Poduzetnik Istarska županija 2020.“ iznosio je   385 milijuna kuna. Kreditni potencijal za poduzetnike koji su registrirani odnosno koji imaju prebivalište (obrtnici) na području Grada Labina iznosi 35 milijuna kuna. Grad Labin subvencionira  kamatu u visini od 1%, a poduzetnici -korisnici kredita, odobrena sredstva kredita koriste za nove investicije sa rokom otplate do 10 godina te za obrtna sredstva s rokom otplate do 3 godine. U 2021. godinu od strane poslovnih banaka odobrena su 22 kredita poduzetnicima i obrtnicima sa područja grada Labina u ukupnom iznosu od 5.783.000,00 kuna.

„Sve ove mjere, nešto su što smo poduzimali upravo iz razgovora s našim poduzetnicima i osluškujući njihove realne potrebe. Smatramo kako je lokalna zajednica zapravo produžena ruka naših građana te za rješavanje ključnih životnih pitanja, saslušati treba upravo njih. Poduzetništvo i poduzetnici nisu ništa drukčiji, a mi smo tu da u našim okvirima nastojimo svima olakšati, a na kraju, benefit se uvijek odrazi na cijelu zajednicu i tako u krug. Dobro je poznato kako na tom principu funkcioniramo i u sklopu Gospodarskog vijeća Grada Labina koje je savjetodavno tijelo Gradonačelnika i u kojem sjede predstavnici velikih poduzetnika, ravnatelj srednje škole i predstavnik savjeta mladih. Svi su tu na volonterskoj bazi, bez politike i s jednim jasnim ciljem – provedbom dobrih i kvalitetnih ideja za napredak našeg grada. Tako se rodila i priča o prvom takvom, a sada već dobro poznatom dualnom modelu stipendiranja gdje Grad i poduzetnici osiguravaju dvostruko veće stipendije od dosadašnjih i sigurno zaposlenje nakon školovanja za naše mlade sugrađane. – ističe gradonačelnik i nastavlja: – Brojni su primjeri dobre prakse i mnogi mogu učiti od Labina, s tim da naglašavam kako i mi svake godine rastemo i dodatno nastojimo kvalitetnim politikama razvijati svoju sredinu. Počašćeni smo ulaskom među deset najboljih, pogotovo jer se radi o konsolidiranim proračunima koji uključuju i sve naše proračunske korisnike te je tim više istraživanje i vrijednije. No, više od samih priznanja cijenimo konkretne rezultate. U segmentu gospodarstva, za sve one mjere bespovratnih potpora koje i inače osiguravamo, poput potpora za poduzetnike početnike, potpora za nabavu opreme i inventara ili pak potpora za digitalizaciju poslovanja, kroz naš odjel za gospodarstvo i EU projekte, iduće godine udvostručujemo sredstva te je u planu za ukupno sedam mjera bespovratnih potpora izdvojiti više od 800 tisuća kuna. Ipak, uz vječni optimizam, nadamo se kako će neće biti potrebno izdvajati sredstva za pomoć poduzetnicima pogođenim korona krizom, već da će nas uz zdravlje služiti i „normalno“ poslovanje. Uz želje da svi ostanemo zdravi, želim Vama i svim Vašim čitateljima puno uspjeha, zdravlja i sreće u novoj nam 2022. godini“ – zaključio je  gradonačelnik Grada Labina.

gospodarstvo pandemija covid 19