Labin: Kućica bez struje, ali i bez dozvole

Labin: Kućica bez struje, ali i bez dozvole

20.8.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Grad Labin je 1995. Milošu Stevanoviću dao na korištenje stan na adresi Podvinje 1, poznatoj kao Šćurak, u koji je sam doveo vodu i telefon, ali priključak na električnu mrežu ne može dobiti jer Elektroistra traži suglasnost vlasnika • Gradonačelnik Demetlika sada kaže da je to područje zaštićeni krajolik u državnom vlasništvu i da su zatražili nadzor nadležne inspekcije zbog bespravne gradnje!

Miloš Stevanović sa suprugom živi u gradskom stanu na adresi Podvinje 1, odnosno na lokaciji ispod gradskog groblja poznatoj pod nazivom Šćurak. Mjesto je uglavnom znano kao kuća do koje vodi kolski put što na Ulicu sv. Katarine izbija kod crkvice. Premda je od glavnog gradskog trga udaljena samo nekih 700 metara, čini se da je od njega trebala ostati udaljena isto toliko godina!


Naime, Stevanović je vodu i telefon doveo sam, septičku je također izgradio o vlastitom trošku, a priključak na električnu mrežu ne može dobiti, pa mora koristiti agregat. To znači da ga mora upaliti ako želi nekoliko sati dnevno gledati televiziju, a budući da stroj ne može stalno raditi, ne upotrebljava hladnjak. U stanu se može vidjeti i poprilično rijedak uređaj – bojler na drva.


- Kad su obnavljali cestu prema groblju, kod crkvice su izgradili ormarić. U Elektroistri su mi rekli da je to priključak predviđen za mene, no sada me odbijaju spojiti. Čini mi se da netko namjerno oteže s tim, kaže.
Njegova podstanarska priča počinje prije dvadesetak godina kada se kao socijalni slučaj prvi put nastanio na Šćurku. Tada je osoba iz starog grada kućicu od tridesetak četvornih metara i okolne staje bespravno koristila kao poljoprivredno dobro. Ubrzo se preselio u stan u Kranjcima, zatim na Presiku, pa na Vinež. Istovremeno je od Grada tražio da mu na privremeno korištenje izda stan na Šćurku, što mu je nadležna komisija odobrila 12. travnja 1995. Bespravno poljoprivredno dobro je u međuvremenu dobilo novog korisnika kojemu se ta odluka nije svidjela, pa je kuću zapalio!


- Ja sam praktički došao na gole zidove i morao sam kuću podizati iznova. Naravno da sam i dozidao sanitarni čvor i još jednu sobu. Staje sam srušio prije nego padnu i netko nastrada, a kamenje sam upotrijebio za izgradnju potpornog zida dvorišta. Pola kuće je drveno i taj dio se zimi, naročito kada zapuše bura, ne može koristiti, kaže Stevanović, koji radi u Italiji.


- On ima tehničke uvjete za priključak i nama je u interesu da dobijemo još jednog potrošača, ali procedura traži da zahtjev preda vlasnik zemljišta, a to je Grad Labin, kazao nam je jučer u telefonskom razgovoru Mario Poldrugovac, direktor labinskog pogona Elektroistre.
O svom problemu Stevanović je pokušavao razgovarati s gradonačelnikom Tuliom Demetlikom, ali, veli, prvi čovjek grada je uvijek zauzet kada ga on traži. Razmotrivši prekjučer dokumente vezane uz ovaj slučaj, Demetlika je utvrdio da je vlasnik nekretnine Republika Hrvatska.


- Radi se o zaštićenom krajoliku koji je u državnom vlasništvu zato je naš Odjel za gospodarenje prostorom 5. veljače prošle godine od Ministarstva zaštite okoliša zatražio nadzor zbog bespravne gradnje, kaže gradonačelnik.


Stevanović ne krije da je za »potezanje« vode i telefona kažnjen s 50 tisuća kuna, a zna i da je država vlasnik jer se njenom središnjem uredu za upravljanje imovinom pisano obratio radi kupnje kuće u čiju je adaptaciju, prema vlastitoj procjeni, uložio oko 70 tisuća eura, ali činjenica je da se u njoj nalazi temeljem gradske odluke. Je li Grad prije 13 godina pogriješio? Prema odluci Stevanović bi trebao plaćati stanarinu, ali do sada mu nije poslana ni jedna uplatnica.

 

R. SELAN

Foto: Miloš Stevanović pored kuće s adresom Podvinje 1

 

kuća nekretnina dozvola Miloš Stevanović Labin