Labin kandidat za pokretanje projekta „Vrtko“ Hrvatskog rukometnog saveza

Labin kandidat za pokretanje projekta „Vrtko“ Hrvatskog rukometnog saveza

28.10.2023. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Hrvatski rukometni savez u partnerstvu s Europskom rukometnom federacijom (EHF), prvi je od svih rukometnih saveza u Europi krenuo s projektom „Rukomet u vrtićima – Vrtko“. Kroz projekt popularnog naziva „Vrtko“, djecu se nastoji upoznati s rukometom od najranije dobi kako bi ga približili najmlađim generacijama koje će sutra postati aktivni sudionici i ljubitelji ovog divnog sporta.

U tijeku su inspekcije gradova, vrtića i klubova koji su predali potpunu dokumentaciju za sudjelovanje u drugoj fazi realizacije projekta “Vrtko“. Jedan od klubova je i rukometni klub RK Rudar Adria Oil Labin,  a prigodom inspekcije Labin je u ime Europske rukometne federacije (EHF) i Hrvatskog rukometnog saveza (HRS) posjetila dr.sc. Lidija Bojić-Ćaćić, voditeljica projekta koja je održala sastanak s gradonačelnikom Valterom Glavičićem, zamjenicom gradonačelnika Federikom Mohorović Čekada, pročelnikom upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Labina, Borjanom Batageljom, ravnateljicom dječjeg vrtića Pjerina Verbanac Ivanom Škopac, predsjednikom upravnog vijeća vrtića i trenerom u RK Rudar Adria Oil Daliborom Zupičićem te Adrianom Prosenjak, voditeljicom Labinske škole rukometa.

Kako je istaknuto, ukoliko Labin bude jedan od odabranih gradova za sudjelovanje u projektu „Vrtko“ u program će se uključiti vrtićka djeca predškolske generacije, kako iz centralnog vrtića tako i iz svih područnih skupina koje imaju mogućnost korištenja dvorane u sklopu objekta.

Program je u potpunosti besplatan, financiran kroz prve dvije godine od strane European Handball Federation (EHF), posredstvom HRS-a, a u sklopu financiranja nabavit će se i prigodna oprema – poput prilagođenih mekih lopti, mini golova, majica i sl.

Ukoliko Labin bude dio projekta program će voditi odgojiteljice našeg vrtića, koje će proći edukaciju i licenciranje od strane HRS-a, a zanimljivo je da je za promociju i vidljivost projekta angažiran legendarni sportski novinar i TV komentator Drago Ćosić.

Cilj nije samo tjelesna aktivnost, već i briga o zdravlju, svom tijelu i kognitivnom te neurološkom razvoju djeteta. Kombinaciju tjelesnih i edukativnih aktivnosti osmislio je tim kineziologa i pedagoga na čelu s dr. Rankom Rajovićem.

projekt vrtko vrtko rukomet sport