Labin: IDS s HSU-om, SDP i Kajin odvojeno

Labin: IDS s HSU-om, SDP i Kajin odvojeno

21.3.2013. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Politika

Tulio Demetlika (koalicija IDS-HSU-HNS), Željko Ernečić (SDP) i William Negri (Hrvatski laburisti - Stranka rada) službeno su istaknuti kandidati za gradonačelnika Labina dva mjeseca prije izbora. Nagađa se da je aspirant na tu funkciju i dosad politički neaktivan Darko Martinović, kao adut tzv. Kajinove liste, no ovaj umirovljeni viši časnik HV-a to nam nije potvrdio, ali ni opovrgnuo.

Priklanjanje HSU-a, u Gradskom vijeću dosad oporbene snage, IDS-u (koji Labinom vlada u koaliciji s BDSH-om) odstupanje je od političkog poretka u regiji, budući da stranka pod vodstvom Silvana Hrelje podržava Damira Kajina za župana.

Drugi zanimljiv moment lokalne scene jest činjenica da će SDP i tzv. Kajinova opcija, udruženi u županiji, istaknuti zasebne kandidate za gradonačelnika, a treći je taj da dugogodišnji HDZ-ov gradski vijećnik, poduzetnik Silvano Vlačić, izlazi pred birače s građanskom listom Ulika. On okuplja, kako napominje, nestranačke, slobodnomisleće kandidate, građane koji žive od svog rada, zapošljavaju djelatnike, a egzistenciju su ostvarili bez politike.

Pred biračima bi se moglo naći čak deset listi za Gradsko vijeće: od stranačkih, u koaliciji izlaze IDS-HSU-HNS, a samostalno SDP, HDZ, BDSH i Laburisti, dok će nezavisne, osim tzv. Kajinove opcije i Vlačića, izgledno ponuditi inicijativa mladih Za novi Labin te Građanska inicijativa za Labinštinu.

Sve bi moglo sugerirati da će Demetlika u utrci za četvrti gradonačelnički mandat ipak imati teži posao negoli na zadnjim izborima. (I. RADIĆ)

izbori 2013 labin kandidati ids hsu sdp tulio demetlika željko ernečić darko martinović damir kajin hdz bdsh william negri silvano vlačić