Labin dobiva interpretacijski centar rudarstva

Labin dobiva interpretacijski centar rudarstva

24.10.2019. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

U prostoru Gradskog muzeja započeli su radovi na uređenju prostora Informacijsko interpretacijskog centra u sklopu projekta Inspiracija. Radi se o prostoru u kojem će se na inovativni način prezentirati rudarska baština.

U sklopu projekta Inspiracija ukupno će se urediti četiri informacijska centra za interpretaciju industrijske baštine u Trbovlju, Slovenskoj Bistrici, Labinu i Rijeci. Centri su zapravo zamišljeni kao informacijsko – interpretacijski što znači da osim informativne uloge imaju i namjenu koja turističku povezuje sa muzeološkom interpretacijom svake od lokacija.

Informacijsko – Interpretacijski centar Inspiracija u Labinu, smjestit će se u Narodnom muzeju unutar kojeg interpretativni okvir rudarske baštine postoji kao dio stalnog postava. Uloga IIC Inspiracija – Labin je objediniti i istaknuti pojedine aspekte Rudarske baštine Labinštine, te usmjeriti posjetitelje na samostalno istraživanje područja sa bogatom rudarskom prošlošću. Također, uređenjem centra nastoji se dati osnovne informacije o projektu Inspiracija te o ostale četiri partnerske lokacije sa bogatom industrijskom baštinom. Uređenjem prostora u Narodnom muzeju povezati će se registrirane jedinice baštine: rudarsko-industrijski kompleks Pijacal, Kulturni centar Lamparna i Gradska knjižnica Labin te palača Battiala-Lazzarini.

U sklopu muzeja već postoji replika mini-rudnika, a uređenjem interpretacijskog centra stvara se jedna dodatna cjelina prije samo ulaska u rudnik kojom će se ovaj kompleks dodatno oplemeniti ali i predstaviti industrijsku baštinu na vizualno privlačan način. U muzeju će biti uspostavljena i informacijska točka s namjenom da posjetitelji upoznaju bogatu rudarsku baštinu i posjete kompleks Pijacal.

Prostor u kojem  se radi na uređenju IIC Inspiracija, smješten je u prizemlju muzeja, a pristupa mu se izravno iz glavnog predvorja. Sastoji se od dvije prostorije: manje koja će služiti kao svojevrsno predsoblje u kojem će se dati osnovne informacije o projektu Inspiracija i projektnim partnerima i veće prostorije u kojoj će postav biti isključivo posvećen rudarskoj baštini Labinštine i njezinom interpretativnom okviru. Unutar druge, veće prostorije, biti će postavljen i reljefni prikaz područja rudarenja na Labinštini, ali i projektor putem kojeg će se reproducirati snimke i filmovi na temu rudarstva Labinštine.  Iz veće se prostorije kroz vrata izravno pristupa u repliku rudnika.

Replika rudnika vjerni je prikaz rudarskih hodnika u dužini od 150 metara smještena u podrumu zgrade, a uređenjem interpretacijskog centra prije samog ulaska u rudnik činiti će zanimljivu cjelinu. Rekonstrukcija rudnika građena je od 1961. do 1964. godine uz pomoć Istarskih ugljenokopa i inženjera rudarstva. U prostoru prije ulaska u rudnik posjetitelji se najprije mogu upoznati sa vrstama ugljena i nekim strojevima, a na polici mogu izabrati odgovarajuću zaštitnu kacigu da se kao pravi rudari mogu sigurno zaputiti pod zemlju. Važno je napomenuti da se pri izradi ovog rudnika vodilo računa o dimenzijama pravog rudnika pa je ova rekonstrukcija u prvom dijelu lako prohodna, no od polovice strop se spušta i postaje sve niži, a prolaz uži pa je zaštitna kaciga itekako dobrodošla. Takve dimenzije vjerno dočaravaju svu težinu rudarskog posla.

Rudarstvo je obilježilo gotovo 400 godina labinske povijesti. Bavljenje rudarstvom započelo je još 1626. godine u obližnjem rudniku u Krapnu vađenjem stipse i smole. Tijekom godina u Labinu i okolnim mjestima (Raša, Vinež, Štrmac, Tupljak) otvara se sve više novih rudnika koji se konstantno moderniziraju, zapošljavaju sve veći broj ljudi. Labinski rudnik zatvoren je 1988. godine, a posljednji rudnik na Labinštini, ujedno posljednji i u Hrvatskoj, bio je onaj u Tupljaku, zatvoren 1999. godine.

Investicija uređenja Informacijsko interpretacijskog centra koju provodi Turistička zajednica Grada Labina procijenjena je na 120.000,00 kn s uključenim PDV-om, a sufinancirana je kroz projekt Inspiracija u okviru programa INTERREG prekogranične suradnje Slovenija-Hrvatska. Završetak radova planiran je do kraja studenog.

interpretacijski centar rudarstva rudarstvo kova je nasa kova muzej