Labin Art Express XXI s projektom “Rudnici kulture” na turneji po Albaniji

Labin Art Express XXI s projektom “Rudnici kulture” na turneji po Albaniji

1.10.2017. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Kultura

„Rudnici kulture" („Mines of Culture") projekt je međunarodne, inter-regionalne suradnje na području zaštite i revitalizacije vrijedne rudarske baštine u državama nastalim na području bivše Jugoslavije, pokrenut 2013.  uz potporu European Cultural Foundation, Ministarstva kulture i Ministarstva socijalne politike i mladih, nastavljen 2014.-2017. uz potporu Zaklade „Kultura nova", Istarske županije te u dva navrata i Grada Labina. Prva faza dovršena je prošle godine osnivanjem udruge „Rudnici kulture - regionalna suradnička platforma" sa sjedištem u Labinu, od strane:  L.A.E. XXI, Labin i Polygon, Zagreb (HR), Manifest, Prijedor (BiH), Terra Nostra, Mojkovac (Crna Gora), Remont, Beograd (Srbija),  Loke Studio, Zagorje ob Savi i Delavski Dom Trbovlje (Slovenija), Kult-tranzen, Strumica (Makedonija) i Kosova në Lëvizje / Kosovo u pokretu, Priština (Kosovo). Do sada je obavljeno istraživanje te prikupljena i digitalizirana velika količina građe o rudnicima u bivšoj državi (dostupno na web portalu www.rudnicikulture.com ), objavljena je monografija „Rudnici kulture" i vodič kroz rudarsku baštinu od Slovenije do Makedonije, realizirane su tri izložbene turneje u 14 bivših ili još uvijek aktivnih rudarskih mjesta od Slovenije do Kosova, s radovima suvremenih umjetnika iz svih uključenih zemalja, a osnovan je i međunarodni ekspertni tim koji radi na prijedlogu i pokretanju znanstveno-istraživačkog projekta vezanog za rudarenje na ovim prostorima. Tijekom o.g. izdano je i drugo, prošireno izdanje monografije „Rudnici kulture" na engleskom jeziku, dovršen je dokumentarni video o projektu, a u pripremi je inicijalni prijedlog Rute rudarske baštine u jugoistočnoj Europi kao europske kulturne rute.  Putem zagovaračkih aktivnosti te razmjenu znanja, iskustava i dobre prakse, kao i predavanja, radionice, tribine te posebno web portala rudnicikulture.com, projekt je do sada obuhvatio nekoliko desetaka tisuća građana prvenstveno u bivšim rudarskim mjestima u svim zemljama bivše države, ali i šire.

U idućoj fazi (2017.-2020.) planira se stabilizacija te širenje platforme na ostale zemlje jugoistočne Europe (2017. Albanija, 2018. Rumunjska, 2019. Bugarska i/ili Ukrajina,..), uključivanje novih članica u platformu  te prijava nekoliko suradničkih projekata na razne EU natječaje (Kreativna Europa, Interreg,..).

U suradnji s novim partnerom i članicom platforme udrugom Qendra URA, tijekom rujna i listopada o.g. biti će provedene i prve projektne aktivnosti u Albaniji: izložba „Rudnici kulture - od industrijske do umjetničke revolucije" u „Tulla - Culture Centre", Tirana (6. listopad - 5. studeni 2017.), te instalacija Metal Gurua (umjetnička frakcija L.A.E.-a) „Subpolis: Underground City XXI" (30. rujan - 7. listopad 2017.) u Bunk''Art2 - bivšem protu-nuklernom skloništu - bunkeru građenom od 1981.-1986. po nalogu albanskog diktatora Envera Hohxe u samom centru Tirane, koji je od studenog 2016. otvoren za javnost kao povijesni muzej s video postavom koji rekonstruira okrutnu povijest albanskog Ministarstva unutarnjih poslova i tajne službe "Sigurimi" od 1912.-1991. Između ove dvije izložbe Metal Guru će u rudarskom mjestu Bulqiza izvesti performans okupacije istoimenog rudnika pod nazivom „Zastave", dok će arhitekt Marko Sančanin održati predavanje o projektu „Podzemni grad" na Fakultetu arhitekture i urbanizma u Tirani.

  

  

  

Putujuća izložba „Rudnici kulture - od industrijske do umjetničke revolucije"

  

Selektor i autor koncepta: Branko Franceschi

Postav: Damir Stojnić (L.A.E. XXI)

  

Popis umjetnika i radova:

1. Autopsia (Srbija/CZ), ˝Steel Book˝ - poliptih (metalni objekt)

2. Metal Guru (HR), ˝HERO XXI - Underground City˝ - video rad

3. Dario Šolman (HR), ˝Starcity ˝- animirani film i serija 3D crteža

4. Laibach (Slovenija), ˝Instrumentality of the State Machine" - triptih (offset print na papiru)

5. Vladimir Knežević (BiH), ˝King and Queen˝ - metalna skulptura

6. Mladen Miljanović (BiH), ˝Cosa nostra˝ - dokumentarni video performansa

7. Irena Lagator Pejović (Crna Gora), ˝Equation Function˝ - instalacija

8. Nikola Pijanmanov (Makedonija), "Nailed Windows" - slika (miješana tehnika na drvu)

9. Alban Muja (Kosovo) "HOTel" - objekt/instalacija

10. Helidon Gjergji (Albania) "Minefields" - digitalni printevi na ALU pločama

 

Tijekom izložbe bit će organizirana i projekcija dokumentarnog filma "Stara škola kapitalizma" Želimira Žilnika (Srbija).

 

Organizator: Labin Art Express XXI (lae@pu.t-com.hr / www.lae.hr )

Suorganizator: Tulla - Culture Centre, Tirana (https://www.facebook.com/tullacenter/

 

www.rudnicikulture.com  / www.minesofculture.com

 

 

Metal Guru "Subpolis: Underground City XXI"

Bunk''Art2, Tirana

30. rujan  -7. listopad 2017.

  

Multimedijalna instalacija kojom će Metal Guru predstaviti umjetničku viziju "Podzemnog grada XXI" Labin Art Expressa sastoji se nekoliko umjetničkih objekata, projekcija, zvuka  i drugih artefakata:

-          baršunasta zavjesa kroz koju posjetitelju "ulaze" u instalaciju, a na kojoj je srebrnom trakom iscrtan tlocrt VIII. horizonta labinskog rudnika u kojem je planirana izgradnja Podzemnog grada, kao i svih izlaznih okna bivših Istarskih ugljenokopa "Raša".

-          središnjim dijelom izložbenog prostora dominirati će projekcija 3D animacije skulpture "Rudara - ratnika" Marcella Mascherinija iz 1937. koja je na glavnom trgu u Raši stajala do 1947. kada je nažalost srušena zbog "simboliziranja" talijanskog fašizma, te veliki komad izvornog raškog ugljena,

 okovanog željezom i lancima pričvršćenog za strop galerije.

-          na jednom od bočnih zidova biti će izložena instalacija napravljena od originalne ploče s brojevima rudara u svrhu evidencije njihova ulaska i izlaska iz rudnika.

-          na samom kraju prostora i instalacije projecirat će se video rad Metal Gurua "Spomenik Heroju 21. stoljeća" (goruća skulptura rudarskih čekića).

-          osim vizualne instalacija će imati i zvučnu komponentu koju također potpisuje Metal Guru

 

Organizator: Labin Art Express XXI (L.A.E. XXI), Labin, HR (www.lae.hr )

Partner/Suorganizator: Qendra URA, Tirana, AL (www.qendraura.al

lae labin art express rudnici kulture metal guru albanija