LABIN ART EXPRESS: Rudnici kulture – od industrijske do umjetničke revolucije

LABIN ART EXPRESS: Rudnici kulture – od industrijske do umjetničke revolucije

21.10.2019. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

U sklopu projekta regionalne suradničke platforme "Rudnici kulture" ("Mines of Culture"), Labin Art Express s istoimenom izložbom tijekom dva tjedna gostovao je u Narodnoj biblioteci u Boru, koja je od ove godine postala punopravni član platforme. Radi se o 17. izložbi organiziranoj od početka projekta 2014. godine, a postav je do sada publika vidjela u devet država jugoistočne Europe, izvješćuju iz LAE-a.

Izvještaj iz Rijeke i Istre

Izložbu u Boru, koja je organizirana uz potporu Zaklade "Kultura nova" i Upravnog odjela za kulturu Istarske županije, otvorili su Noel Mirković iz Labin Art Expressa, te Dragan Stojmenović iz Narodne biblioteke Bor. Na grupnoj izložbi, čiji koncept potpisuje Branko Franceschi, a postav Damir Stojnić (L.A.E. XXI), sudjeluju: Autopsia (Srbija/CZ) predstavlja "Čeličnu knjigu"– poliptih (metalni objekt); Metal Guru (HR) "HERO XXI – Underground City", videorad; Dario Šolman (HR) izlaže "Starcity ", animirani film i seriju 3D crteža. Tu je i Laibach (Slovenija) s radom "Instrumentalnost državne mašine", triptih (offset print na papiru), Vladimir Knežević (BiH) donosi rad "Kralj i Kraljica", metalnu skulpturu, a Mladen Miljanović (BiH) "Cosa nostra", dokumentarni video-performans.

Irena Lagator Pejović (Crna Gora) predstavlja se instalacijom "Funkcija jednadžbe", Nikola Pijanmanov (Makedonija) izlaže sliku "Zakovani prozori"(kombinirana tehnika na drvu), a rad Helidona Gjergjia (Albanija) naslovljen je "Minefields", digitalni printevi na ALU pločama. Dan Perjovschi (Rumunjska) donosi "Izvještaj iz Rijeke i Istre", a riječ je o novinama na osam stranica s crtežima autora.Tijekom izložbe organizirana je i projekcija dokumentarnog filma "Stara škola kapitalizma" Želimira Žilnika (Srbija).

Digitalizirana građa

Rudnici kulture (Mines of Culture) projekt je međunarodne, interregionalne kulturne suradnje na području zaštite i revitalizacije vrijedne rudarske baštine u državama nastalim na području bivše Jugoslavije, pokrenut 2013. uz potporu European Cultural Foundationa, Ministarstva kulture i Ministarstva socijalne politike i mladih RH, te nastavljen 2014.-2016. uz potporu Zaklade "Kultura nova", Istarske županije i Grada Labina. Iz LAE-a ističu da je prva faza dovršena 2016. godine osnivanjem međunarodne udruge "Rudnici kulture – regionalna suradnička platforma" sa sjedištem u Labinu. Osnivači i članovi su: Labin Art Express XXI (L.A.E. XXI), Labin i Polygon, Zagreb (HR), Manifest, Prijedor (BiH), Terra Nostra, Mojkovac (Crna Gora), Remont, Beograd (Srbija), Loke Studio, Zagorje ob Savi (Slovenija), Kult-tranzen, Strumica (Makedonija) i Kosova në Lëvizje/Kosovo u pokretu, Priština (Kosovo), kao i javna ustanova Delavski dom Trbovlje (Slovenija). Do sada je uz istraživanje prikupljena i digitalizirana velika količina građe o rudnicima u bivšoj državi, a koja je dostupna na web-portalu www.rudnicikulture.com. Projekt je do sada imao više od 500 direktnih korisnika, dok kroz promidžbene i prezentacijske aktivnosti iskomunicirao je nekoliko desetaka tisuća građana u svim zemljama bivše države, ali i šire.

Bojana ĆUSTIĆ JURAGA

labin art express kultura lapmarna rudnik rudnici kulture