Kupači oprez: Meduze u Rapcu!

Kupači oprez: Meduze u Rapcu!

28.6.2011. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

Danas se u Rapcu pojavila vjerojatno zalutala meduza. Viđena je podno restorana Slavija te je izvađena na obalu zbog sigurnosti kupača. Nije utvrđeno koja je vrsta, ali će znatiželjnici lako moći utvrditi s obzirom na fotografiju koja se nalazi u prilogu. Ovo nije prva meduza viđena u Rapcu ove godine. U razgovoru sa lokalnim iznajmljivačem brodica saznali smo da ih se svakoga dana može vidjeti u moru kod rive. Svakako ovo je za kupače loša vijest ako meduze nastave obitavati u akvatoriju diljem Rapca.
 
 
Opasnost od meduza:
 
Otrov iz lovki meduza kod čovjeka izaziva bol sličnu opeklini, crvenilo kože ili plikove, osip i otok. Ako se ne tretira, djelovanje se može uporediti s opeklinom, od čega još mjesecima ostaje vidna promjena pigmentacije pa čak i ožiljak. Otrov nekih vrsta može izazvati poteškoće s disanjem, povraćanje ili čak gubitak svijesti. 
 
Mjere prve pomoći:
 

Nakon susreta s meduzom, treba po mogućnosti sačuvati mir i pažljivo otresti životinju te izaći iz vode. Ljudi koji pomažu pogođenom trebaju ga smiriti da se izbjegne nepotrebno kretanje a time i dodatno utrljavanje žarnog otrova u tijelo.

Mjesto koje je bilo u dodiru s meduzom treba ispirati slanom vodom, kako bi se lovke isprale. Ne smije ih se nikako pokušati odstraniti golim prstima. Osim toga, kožu se ne smije trljati, jer bi se time izazvalo daljnje pucanje žarnih stanica.

Kad se odstrane sve lovke, treba deaktivirati preostale žarne čahure. U tu se svrhu preporučuje korištenje običnog octa. Treba ga sipati na pogođeno mjesto i ostaviti da djeluje. On će svojim osmotskim djelovanjem spriječiti daljnje pucanje žarnih čahura. Ako nema pri ruci octa, može poslužiti urin ili limunov sok. U svakom slučaju, nikako ne koristiti slatku vodu ili alkohol.

 

 

 

Slavija restoran kupači Rabac Meduza oprez