KUD „IVAN FONOVIĆ ZLATELA“ KRŠAN NASTUPIO NA JUBILARNIM 50. VINKOVAČKIM JESENIMA

KUD „IVAN FONOVIĆ ZLATELA“ KRŠAN NASTUPIO NA  JUBILARNIM 50. VINKOVAČKIM JESENIMA

23.9.2015. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Kultura

Članovi Kulturno umjetničkog društva Ivan Fonović Zlatela iz Kršana nastupili su na jubilarnim pedesetim Vinkovačkim jesenima, državnoj smotri izvornog hrvatskog folklora, 19. i 20. rujna 2015. godine kao jedini predstavnici Istarske županije.

 

Zlatela je relativno mlado kulturno umjetničko društvo osnovano 1997. godine koje je po šesti puta nastupilo na Vinkovačkim jesenima. Nakon jubilarnih četrdesetih,društvo je nastupilo i na pedesetim Vinkovačkim jesenima.

 

Jubilarne 50. Vinkovačke jeseni, složni su organizatori, najveća su manifestacija hrvatskoga folklora do sada. One su jedno od događanja koje ima najdulju tradiciju, a privlače veliko zanimanje ljubitelja folklora. Više o tome nam je rekao voditelj Državne smotre folklora Vinkovačkih jeseni, Danijel Šota:

 

„U sklopu Vinkovačkih jeseni održava se najveća, najspektakularnija i najkvalitetnija smotra folklora ne samo u Hrvatskoj, nego i gotovo u cijeloj Europi. Sva se društva tijekom godine prate na lokalnim i županijskim smotrama folklora: njihovi nastupi, promjene rukovodstva, putovanja i sve druge aktivnosti koje u završnoj odluci odlučuju o dolasku pojedine skupine u Vinkovce. U nekoliko županija potakli smo i osnivanje Zajednice KUD-ova, upravo u cilju objedinjavanja aktivnosti te uvažavanja odluka lokalnih stručnjaka folklorista kako bi sa svog područja poslali zaista najbolju skupinu. Naravno, i osobno sudjelujem u radu tih komisija kako bih svjedočio o nepristranom radu i odlukama i time razinu kvalitete podigao na veću razinu. Ovogodišnju manifestaciju obilježit će izbor najboljih od najboljih u proteklih barem deset godina. Dakle, nismo uzimali u obzir odluke lokalnih smotri ili smo usko surađivali u odluci, nego smo upravo u tom praćenju rada pojedinih skupina nagradili neke od njih pozivom na jubilarne 50. Vinkovačke jeseni. Ovim putem zahvaljujem se svima koji su svojim stručnim radom pratili, ocjenjivali, savjetovali i pomagali skupine u cijeloj Hrvatskoj i izvan nje posebno spominjući našu dijasporu i Hrvatske skupine koje stoljećima žive u drugim državama."

  

Šota je uvjeren da će ova državna smotra biti najbolja i najkvalitetnija do sada prepuna bogatstva tradicijske kulture, pjesama i plesova, običaja i sviranja tradicijskih instrumenata: „Ponosimo se što se sve veći broj naših običaja nalazi na popisu svjetske nematerijalne baštine i stavlja pod zaštitu i, naravno, što najbolje od svega toga možemo čuti i vidjeti u Vinkovcima." - rekao je na kraju Šota.

 

Zlatela je poziv na 50. Vinkovačke jeseni dobila prije više od godinu dana kada je u tijeku bila organizacija 49. Vinkovačkih jeseni.  Poziv je stigao nakon osvojenog drugog mjesta na Međunarodnoj smotri folklora Gospojina 2014. održane u Livnu (BIH). Tada je voditelj Državne smotre Vinkovačkih jeseni odlučio da će Zlatela predstavljati svoju Županiju na jubilarnim Vinkovačkim jesenima. Šota je tada istaknuo i da je ovaj poziv nagrada je za dugogodišnji kvalitetan rad KUD-a.

 

Zlatela se je na ovogodišnjoj smotri predstavila s Mantinjodom na sopelama (Vojić, Načinović, Lukšić), Širi se more Jadransko

 

(pjesma u dvoglasju tijesnih intervala - Karlić, Benčić(Fd Pazin), Vojić i Načinović) te Balonom s osam parova uz glazbenu pratnju na sopelama i mihu (Vojić, Načinović, Fonović, Karlić). Glavni nastup bio je u udarnom terminu u subotu 19.rujna s početkom u 20 sati zajedno s ostalih trinaest društava. 

 

Glavni sadržaj

 

VELIKA POZORNICA - PJEŠAČKA ZONA

19:00 DRŽAVNA SMOTRA IZVORNOG HRVATSKOG FOLKLORA 1. dio

01.  KUD „SLAVKO JANKOVIĆ"  Rokovci-Andrijaševci         

Vukovarsko-srijemska županija

 

02.  KUD „DRUŽINA"   Pag

Zadarska županija

03.  KUD  „MAK"   Trnovec

Varaždinska županija

04.  KUD „IVAN F. ZLATELA"   Kršan

Istarska županija

05.  KUD „OŠTRC"    Rude-     Samobor

Zagrebačka županija

06.  KUU „ZVONA ZAGORE"  Mirlović-Zagora                      Šibensko-Kninska županija

07.  KUD „JEDINSTVO"   Split

Splitsko-Dalmatinska  županija

PAUZA:     Nastup KLAPE ,  pobjednik Omiškog festivala

08.  KUD „BRNAZE"   Brnaze

Splitsko-Dalmatinska županija

09.  KUD „SV. JURAJ"    Draganić

Karlovačka županija

10.  KUD „GACKA"   Ličko Lešče

Ličko-Senjska županija

11.  HGD „SVETA CECILIJA"     Korčula

Dubrovačko-Neretvanska županija

12.  KUD „ZVIR"    Jelenje-Rijeka

Primorsko-Goranska županija

13.  KUD „LINDŽO"   Neum

Bosna i Hercegovina

14.  KUD „ IVAN FILIPOVIĆ"   Velika Kopanica

Brodsko-Posavska  županija

 

Sutradan, u nedjelju 20. rujna, sudjelovali smo u svečanom mimohodu državne smotre ovogodišnjih Vinkovačkih jeseni zajedno s četiri tisuće sudionika. Svečani mimohod prikazan je u direktnom prijenosu HRT-a 1 gdje je Zlatela predstavljena deseta po redu od ukupno stotinjak folklornih grupa. Nakon mimohoda, sada već tradicionalno, oko pedeset tisuća sudionika i posjetitelja zaplesalo je Najveće kolo po cijelom gradu. Najviše, čak pedeset, kulturno umjetničkih društava zaplesalo je na stadionu Cibalije na travnjaku vinkovačkog drugoligaša koji je bio posebno ukrašen za jubilarno 50. izdanje Vinkovačkih jeseni. Ove godine se je po prvi puta plesalo i na Slavonskom sokaku na kojem se našlo desetak KUD-ova.  

 

Ispunjeni ponosom zahvaljujemo se svim sudionicima, našim divnim domaćinima Kud-a „Sloga" iz Retkovaca, medijima koji nas neumorno prate kao i onima koji nas financijski podržavaju. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Program financijski podržali

Upravni odjel za kulturu Istarske županije - Regione Istriana i Općina Kršan.

Kud „Ivan Fonović Zlatela" Kršan

 

 

 

 

kud zlatela kršan kud zlatela kršan zoran karlić folklor kultura vinkovačke jeseni balun