Kud "Ivan Fonović Zlatela" Kršan na 46. Državnoj smotri izvornog hrvatskog Vinkovačke jeseni

Kud "Ivan Fonović Zlatela" Kršan na 46. Državnoj smotri izvornog hrvatskog Vinkovačke jeseni

21.9.2011. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Kultura

Vinkovačke su jeseni postale originalni popularno-znanstveni skup izvorne narodne kulture ,mjesto njezina sakupljanja, što ne znači da su Jeseni bile niti da će biti kočnica suvremenoga razvoja. One su samo čuvarica i slikarica izvornoga načina života, one pokazuju slike prošlosti i sadašnjosti, upućuju na neistražene pravce i mogućnosti u budućnosti.
Vinkovačke su jeseni izašle iz duše slavonskoga čovjeka, one su potvrda ljepote ove ravnice, one su želja da se sačuva od zaborava nekadašnje selo, njegovi ljudi i običaji, a posebice glazbena baština, koju treba otkrivati suvremenom čovjeku i ljubitelju narodnih glazbenih umjetnina.
 
Članovi kulturno umjetničkog društva "Ivan Fonović Zlatela" iz Kršana sudjelovali su u subotu 17 i nedjelju 18. 09. na 46. Državnoj smotri izvornog hrvatskog folklora Vinkovačke jeseni. "Zlatela" je dosad četvrti puta nastupila na ovoj najjačoj državnoj smotri na poziv organizatora kao prema njima "dugogodišnji vrsni prezenteri i nosioci tradicijskih vrijednosti istarskog čovjeka". Ovo su nam treće odrađene "Vinkovačke jeseni" sa starijom grupom, a jednom smo sudjelovali i na dječjim Vinkovačkim jesenima i sve to od 2003 godine pa do danas. Svakako osjećamo ponos da smo kao predstavnici i nosioci žive tradicije predstavljali svoj kraj i regiju. Mislim da sa razlogom osjećamo pravo na ispunjenost ponosom, kao što vjerujem da su i sumještani ponosni na naš dosadašnji doprinos u prepoznavanju lokalne zajednice i regije u kroz aktivnosti kojima se bavimo.
U subotu 17.09 sudjelovali smo na večernjoj DRŽAVNOJ SMOTRI IZVORNOG HRVATSKOG FOLKLORA sa početkom u 20:00 sati, zajedno sa odabranih četrnaest "najboljih" folklornih grupa što je popraćeno televizijskim snimanjem i biti će prikazano putem malih ekrana. U sedmominutnom programu izveli smo mantinjodu, otpjevali pjesmu u dvoglasju tijesnih intervala "Oj Kršonko stani mi se gori" i otplesali balon - najprepoznatljiviji ples Istre.
Nedjelju 18.09 sudjelovali smo u SVEČANOM MIMOHODU SUDIONIKA 46. "VINKOVAČKIH JESENI" I REVIJA KONJSKIH ZAPREGA zajedno sa 71 grupom iz svih krajeva lijepe naše. Uistinu, velika je čast biti dio ovako velikog događaja i svakako ćemo se ponovno odazvati kada organizator to od nas zatraži.
Zahvaljujemo se našim dugogodišnjim prijateljima iz Kud-a "Sloga" iz Retkovaca  na ponovno vrhunskom udomaćivanju i radujemo se njihovom dolasku u Kršan dogodine.
Posebno se zahvaljujem Općini Kršan i Županiji Istarskoj – Regione Istriana na pruženoj financijskoj pomoći.
Za kraj moram iskreno priznati kako je ekipa koja je sudjelovala na Vinkovačkim jesenima bila pozitivna, vedra, nasmijana, ugodna i kvalitetna,  te je besprijekorno odradila sve zadane obaveze i jako se  ponosim sa svima.
 
Zoran Karlić, predsjednik Kud-a "Ivan Fonović Zlatela" Kršan 
 
 

kud ivan fonovic zlatela kršan vinkovacke jeseni folklor državna smotra kud sloga