Kršanski vijećnici protiv koncesije Rockwoolu za podzemne vode

Kršanski vijećnici protiv koncesije Rockwoolu za podzemne vode

22.7.2008. // Barkun // Objavljeno u kategoriji Politika

Na sinoćnjoj sjednici Općinskog vijeća Kršana ponovljen je zahtjev tog tijela o davanju koncesije tvornici kamene vune Rockwoolu za korištenje podzemnih voda Raške doline. Tim bi se potezom najizravnije ugrozili naši izvori pitke vode u tom području, a to je jedino što još nije zagađeno - stav je kršanskih vijećnika, uz zaključak da se kod Hrvatskih voda i drugih nadležnih tijela za njega i izbore.

Od kršanskog je načelnika Josipa Kontuša zatraženo da njihov zaključak iznese i na županijskoj komisiji osnovanoj prije otprilike pola godine radi praćenja zbivanja oko sporne tvornice, čiji je probni rad prekinut nakon što su inspekcijske službe ustanovile da ulagač odstupa od građevinske dozvole. Klaudijo Lazarić, ali i drugi oporbeni vijećnici zamjerili su općinskim čelnicima što dosljednije i upornije ne inzistiraju na dobivanju jamstava od države da se probni rad  tvornice neće dozvoliti do potpune zaštite okoliša. Isti je vijećnik zatražio da se vijećnicima da na uvid studija o zaštiti okoliša, koja se prema njemu nalazi u općinskoj zgradi, što načelniku nije, kako je rekao, poznato.

Na sjednici je spomenuto da je protekle srijede tvornica kamene vune radila tijekom noći što se osjetilo po neugodnom mirisu, a kao novi početak njenog probnog rada nakon dobivanja građevinske dozvole spomenut je 18. kolovoza.

U sklopu aktualnog sata oporbeni su vijećnici pitali zbog čega mrtvačnica u Plominu nije u upotrebi ni godinu dana nakon njena dovršenja, a na što je načelnik uzvratio da se ona može koristiti te da će se u sklopu godinama čekane obnove Jadranske magistrale od Vozilići prema Brseču nastojati izgraditi nogostup s javnom rasvjetom od groblja do Plomina. Nije prihvaćeno objašnjenje Kontuša da se u sklopu istih radova na vrlo opasnom raskrižju u Vozilićima neće izgraditi kružni tok, već  se inzistira na njemu kako bi se spriječile teške prometne nesreće. U više je navrata zamjereno što sjednicama Općinskog vijeća ne prisustvuju zamjenik načelnika Roko Terković i član Poglavarstva Eđeo Brenčić, čime ne samo, kako je istaknuto, ignoriraju vijećnike, već i izbjegavaju njihova pitanja.

Nakon duge i žučne rasprave odlučeno je da će se na svečanoj sjednici Općinskog vijeća, koja će se održati u Kršanu u povodu Dana Općine, godišnje nagrade uručiti Kulturnom umjetničkom društvu Ivan Fonović Zlatela i prvom i dugogodišnjem predsjedniku Valteru Primožiću. Zanimljivo je da su oni lani obilježili desetu obljetnicu vrlo uspješnog djelovanja, afirmirajući Kršan i izvan naše zemlje, ali priznanje tada nisu dobili budući da su se ona u toj općini posljednje put djelila prije osam godina! (MM) 

Općinsko vijeće Sjednica Općina Kršan Kršan Josip Kontuš Roko Terković Eđeo Brenčić Rockwool Klaudijo Lazarić