Kršanski vijećnici prihvatili postupak mirenja s državom

Kršanski vijećnici prihvatili postupak mirenja s državom

11.3.2015. // Radio Labin // Objavljeno u kategoriji Društvo

Kršanski općinski vijećnici na sinoćnjoj su sjednici prihvatili prijedlog Trgovačkog suda za sudjelovanje u postupku mirenja u sporu koji je općina povela protiv države, a zbog odluke Vlade o raspodjeli naknade za korištenje prostora plominskih termoelektrana.

O prijedlogu strankama za sudjelovanje u postupku mirenja vijećnicima je govorio odvjetnik Vladimir Veljović iz Zajedničkog odvjetničkog ureda koji zastupa općinu. Veljović je rekao da je tužba podnijeta u prosincu prošle godine te da se na nju očitovalo županijsko državno odvjetništvo koje zastupa državu, a koje je predložilo da sud u cijelosti odbije tužbu i tužbeni zahtjev.

O postupku mirenja je kazao: (ton – Vladimir Veljović). Sumnjam da je županijsko državno odvjetništvo spremno na mirenje, jer je po njima odluka donesena u skladu sa zakonom, primijetio je vijećnik SDP-a Silvano Uravić, pa se upitao: (ton – Silvano Uravić). Veljović međutim kaže: (ton – Vladimir Veljović 1).

U našim uvjetima za mirno rješavanje spora, veli predsjednik Općinskog vijeća, vijećnik HDZ-a Zdravko Vidak: (ton – Zdravko Vidak). Općinski načelnik Valdi Runko govorio je o rizicima koje nosi Odluka o korištenju prostora koje koriste proizvodna postrojenja za proizvodnju električne energije, kazavši kako zemlje u okruženju takvu odluku ne poznaju te da postoji i mogućnost da se ona ukine i u Hrvatskoj: (ton – Valdi Runko).  

Vijećnik SDP-a Silvano Uravić ustvrdivši kako se Općina Kršan godinama zakida rekao je: (ton – Silvano Uravić 1). A vijećnica Akcije mladih Sanja Frankola mišljenja je: (ton – Sanja Frankola). Vijećnike je zanimalo i što će općina u postupku mirenja tražiti, a načelnik Valdi Runko rekao je kako on redovito kontaktira s predsjednik Uprave HEP-a Pericom Jukićem, da će s njim razgovarati i za tjedan dana te da s HEP-om: (ton – Valdi Runko 1). Na kraju se zapitao: (ton – Valdi Runko 2).  

Odluka o mirenju prihvaćena je s 10 glasova za, dok su suzdržani bili vijećnici Akcije mladih Sanja Frankola i Eđeo Brenčić te vijećnik SDP-a Silvano Uravić. Podsjetimo da Općina Kršan tužbom traži naknadu štete koja je do sredine srpnja prošle godine iznosila 7.248.404 kuna, plus pripadajuće kamate, pa je da šteta prema nekim procjenama već dosegla više od 11 milijuna kuna. Odlukom Vlade, od kolovoza 2013. godine, a zbog koje je Općina Kršan tužila državu, naknada za korištenje prostora plominskih termoelektrana dijeli se na sve jedinice lokalne samouprave Labinštine.

Kršanu pripada 50 posto, Gradu Labinu 26, a općinama Pićan, Raša i Sveta Nedelja po osam posto. Kažimo i da je Vlada te iste 2013. godine, krajem lipnja povećale koeficijent naknade koje se dijelila između Kršana, 94,3 posto i Grada Labina 5,7 posto. U tom se omjeru naknada dijelila od 2001. godine. Na području Općine Kršan nalazi se 94 posto, a na teritoriju Grada Labina 6 posto postrojenja plominskih termoelektrana.

 

Foto: Radio Labin

 

 

te plomin 3 najam mirenje općina kršan kršan te plomin tužba